Znacie to uczucie, kiedy już sam zapach kawy sprawia, że macie ochotę na słodkie ? Większość z nas jest nauczona, że do kawy je się coś słodkiego. Niestety nie jest to zbyt dobry nawyk, jednak zawsze możemy dokonać bardziej wartościowego dla Nas wyboru. Zamiast kupowania przetworzonych słodyczy, ciast, batonów proponuję chlebek bananowy. Nie tylko sprawdzi się jako zdrowy zamiennik klasycznych słodyczy, ale również sprawdzi się jako jeden z głównych posiłków (śniadanie, II śniadanie, posiłek „na wynos”).
W przepisie nie ma cukru ani też innych słodzideł, poza dojrzałymi bananami. Jeśli użyjecie tych mniej dojrzałych owoców chlebek będzie zdecydowanie mniej słodki, więc najlepsze będą już te lekko zczerniałe banany. Polecam chlebek z mąką orkiszową pełnoziarnistą, ale w wersji bezglutenowej robiłam też z mąką gryczaną. Wyszedł trochę bardziej suchy, ale również smaczny.
Dodatkowo zrobiłam polewę z masła orzechowego, namoczonych daktyli. Daktyle zalałam wrzątkiem, odczekałam parę minut aż owoce zmiękły dodałam łyżkę masła orzechowego i zblendowałam. Do połowy dodałam jeszcze gorzkie kakao.
Zrobienie tego chlebka nie wymaga zbyt dużo umiejętności cukierniczych, więc bez obaw, każdy sobie poradzi !
Przepis na chlebek (w sumie 8 dużych kawałków):
Składniki:
- 4 banany (trzy do ciasta i jeden na górę)
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (polecam najbardziej z tej mąki, ale można użyć też innej np. pszennej, gryczanej)
- 50 g oleju kokosowego
- łyżeczka cynamonu (można zastąpić kakao)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Mąkę, jajka, 3 banany, olej, sodę, cynamon/ kakao blendujemy aby uzyskać gładką masę.
- Do masy dodajemy posiekaną czekoladę, wlewamy do dużej keksówki, jednego banana przekrajamy w pół i układamy do dekoracji na wierzchu.
- Piec ok. 50 min w 150*C
- Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 8 porcji:
kCal | 240 |
Białko [g] | 6 |
Tłuszcz [g] | 11 |
Węglowodany [g] | 29 |