cukiniowe brownie

Cukiniowe brownie- tylko 206 kcal

cukiniowe brownie

Czasem zastanawiam się jakie ciasto upiec… Kombinuje jak zrobić zdrowszą wersję ulubionego, choć niezdrowego ciasta i kiedy już wydaje się, że się udało, okazuje się, że ciasto, które miało być tą lepszą wersją w rezultacie ma dużo więcej kalorii. Mimo że zazwyczaj nie uważam tego minus, to chciałam w końcu zrobić banalne ciasto, które ma niewielką wartość energetyczną. I tak w końcu powstało cukiniowe brownie. Dużą zaletą tego ciasta jest to, że składa się z prostych, łatwodostępnych składników.

cukiniowe brownie

PRZEPIS NA  CUKINIOWE BROWNIE:

Składniki:

  • 400 g startej cukinii (ok. 1,5 – 2 cukinie)
  • 150 g płatków owsianych (u mnie zwykłe, ale jeśli ma być bez glutenu, to płatki bezglutenowe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 4 duże jajka
  • 100 g ksylitolu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę.
  2. Cukinie zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Wymieszaj dokładnie: zmielone płatki owsiane, cukinię, jajka, kakao i proszek do pieczenia/ sodę oczyszczoną i ksylitol.
  4. Umieść przygotowane ciasto w dużej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (lub innej foremce, np. tortownicy)
  5. Piecz w temperaturze 180*C przez 1 h.
  6. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i oblej polewą wystudzone ciasto.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 z 8 porcji)

kCal 206
Białko [g] 7,2
Tłuszcz  [g] 8
Węglowodany  [g] 25

 

cukiniowe brownie