domowa konfitura

Domowa konfitura tylko 44 kcal/100 g

Ten przepis to było moje absolutne odkrycie !

Często w moim jadłospisie występują słodkie posiłki w postaci owsianek, jogurtów, omletów czy pancake’ów. Potrzebowałam jakiegoś smacznego dodatku do tych dań, który będzie łatwy w przygotowaniu, szybki i bez ograniczeń względem pory roku czy dostępności świeżych owoców.

Ten przepis wypróbowałam również z malinami i truskawkami mrożonymi ale wg mnie zdecydowanie najlepiej wypada wersja wiśniowa.

Konfiturę można wykorzystać do: naleśników, placków, jogurtu, owsianki, deserów czy ciast !

domowa konfitura

Składniki:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 15 g
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • ok. 80 g erytrolu

Sposób przygotowania:

  • Mrożone wiśnie wrzucić do garnuszka i zagotować.
  • Łyżeczkę skrobi dokładnie rozmieszać w kubeczki z zimną wodą. Powinna powstać jasna zawiesina.
  • Do gotujących się wiśni wlać rozmieszaną skrobię z wodą cały czas mieszając. Po kilkunastu sekundach wiśnie powinny zgęstnieć.
  • Następnie dodać słodzidło – u mnie w postaci erytrolu (nie zawiera kalorii), możesz użyć go tyle, aby konfitura była dla Ciebie wystarczająco słodka. Ja często później dosładzam, kiedy konfitura całkiem ostygnie.
  • Możesz użyć też ksylitolu, wtedy wartość kalorii całej konfitury będzie niewiele większa. Oczywiście jeśli dodasz rozsądną ilość cukru też będzie ok, ale ja zdecydowanie polecam wyżej wymienione zamienniki.
  • WAŻNE ! To jaką chcesz uzyskać konsystencję zależy od Ciebie. Jeśli chcesz bardziej płynna konsystencję dodajesz więcej wody, jeśli gęstszą wtedy minimalizujesz ilość wody. Jeśli dodałeś już skrobię z wodą i widzisz, że konsystencja jest zbyt gęsta, dolej trochę wody. Jeśli po dodaniu skrobi konfitura jest zbyt rzadka ponownie rozmieszaj trochę mąki z małą ilością wody i wmieszaj do gotującej się konfitury
  • Tak przygotowaną konfiturę możesz nalać do małych słoiczków i przechowywać w lodówce kilka dni.