FIT batoniki, tylko 4 składniki !

5 kwiecień 2019

Prościej już być nie może ! Przygotowanie tych batoników to jakieś 6 min pracy (nie licząc czasu przechowywania w lodówce), na dodatek składają się tylko z wafli ryżowych, masła orzechowego i daktyli a smakują znakomicie ! 😀

Składniki:

  • 100 g wafli ryżowych
  • 100 g masła orzechowego 100%
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g czekolady gorzkiej + łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać ok. 100 ml wrzącej wody* i odstawić aż całkowicie zmiękną, następnie zblendować na gładkie puree. * Ilość wody zależy od tego jak twarde są daktyle, zazwyczaj te 100 ml jest optymalne, ale można najpierw dodać mniej wody i stopniowo dolać trochę więcej. Ważne, żeby nie nalać zbyt dużo – każde kilka ml wody zmieni konsystencję batoników.
  2. Wafle pokruszyć drobno.
  3. Drobno pokruszone wafle wymieszać z masłem orzechowym i pastą z daktyli.
  4. Masę wafli z masłem orzechowym i daktylami wyłożyć do pudełka wysmarowanego lekko olejem roślinnym (np. rzepakowym). Ugnieść dokładnie, tak aby masa jak najbardziej się scaliła.
  5. Czekoladę rozpuścić z mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (do małego garnka nalać trochę wody, zagotować i na górę położyć miseczkę tak aby nie dotykała wody, do miseczki włożyć pokrojoną czekoladę i podgrzewać ciągle mieszając aż czekolada się rozpuści). Aby czekolada była bardziej płynna można dodać odrobinę oleju kokosowego.
  6. Ugniecioną w pudełku masę polać czekoladą i włożyć na kilka godzi do lodówki najlepiej na noc.
  7. Pokroić na 7 batoników.
fit batoniki lion
fit batoniki lion

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 7 batoników:

kCal223
Białko [g]5
Tłuszcz [g]10,6
Węglowodany [g]26,3

Przepisy

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Chleb żytni 100% na zakwasie

Chleb żytni 100% na zakwasie

Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Blog

Dolegliwości jelitowe od czego zacząć? PODCAST odc. 8

Dolegliwości jelitowe od czego zacząć? PODCAST odc. 8

Odchudzanie zaczyna się w głowie PODCAST odc. 7

Odchudzanie zaczyna się w głowie PODCAST odc. 7

Podstawy odchudzania PODCAST odc. 6

Podstawy odchudzania PODCAST odc. 6

Co warto wiedzieć o chorobie Hashimoto PODCAST odc. 5

Co warto wiedzieć o chorobie Hashimoto PODCAST odc. 5

Kiedy zdrowe odżywianie przestaje być zdrowe PODCAST odc. 4

Kiedy zdrowe odżywianie przestaje być zdrowe PODCAST odc. 4

@ formaodkuchni