Prościej już być nie może ! Przygotowanie tych batoników to jakieś 6 min pracy (nie licząc czasu przechowywania w lodówce), na dodatek składają się tylko z wafli ryżowych, masła orzechowego i daktyli a smakują znakomicie ! 😀
Składniki:
- 100 g wafli ryżowych
- 100 g masła orzechowego 100%
- 100 g suszonych daktyli
- 50 g czekolady gorzkiej + łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać ok. 100 ml wrzącej wody* i odstawić aż całkowicie zmiękną, następnie zblendować na gładkie puree. * Ilość wody zależy od tego jak twarde są daktyle, zazwyczaj te 100 ml jest optymalne, ale można najpierw dodać mniej wody i stopniowo dolać trochę więcej. Ważne, żeby nie nalać zbyt dużo – każde kilka ml wody zmieni konsystencję batoników.
- Wafle pokruszyć drobno.
- Drobno pokruszone wafle wymieszać z masłem orzechowym i pastą z daktyli.
- Masę wafli z masłem orzechowym i daktylami wyłożyć do pudełka wysmarowanego lekko olejem roślinnym (np. rzepakowym). Ugnieść dokładnie, tak aby masa jak najbardziej się scaliła.
- Czekoladę rozpuścić z mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (do małego garnka nalać trochę wody, zagotować i na górę położyć miseczkę tak aby nie dotykała wody, do miseczki włożyć pokrojoną czekoladę i podgrzewać ciągle mieszając aż czekolada się rozpuści). Aby czekolada była bardziej płynna można dodać odrobinę oleju kokosowego.
- Ugniecioną w pudełku masę polać czekoladą i włożyć na kilka godzi do lodówki najlepiej na noc.
- Pokroić na 7 batoników.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 7 batoników:
kCal | 223 |
Białko [g] | 5 |
Tłuszcz [g] | 10,6 |
Węglowodany [g] | 26,3 |
FIT batoniki, tylko 4 składniki !
5 kwiecień 2019Prościej już być nie może ! Przygotowanie tych batoników to jakieś 6 min pracy (nie licząc czasu przechowywania w lodówce), na dodatek składają się tylko z wafli ryżowych, masła orzechowego i daktyli a smakują znakomicie ! 😀
Składniki:
Sposób przygotowania:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 7 batoników:
Przepisy
Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem
Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański
Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu
Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska
Chleb żytni 100% na zakwasie
Blog
Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki
Nietolerancja histaminy
Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć
Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?
Bilansowanie diety wegańskiej
Gabinet dietetyczny
Social media
Skontaktuj się ze mną:
Anna Sawicka
dietetyk
tel.: 608-236-786
sawicka.dietetyk@gmail.com