Gulasz z indyka z dynią i mleczkiem kokosowym

6 wrzesień 2018

Każda pora roku ma w sobie coś co lubię, ale wcale nie mam na myśli pogody, bo w naszym kraju różnie z tym bywa. Na myśl o jesieni jako pierwsza zazwyczaj w moim menu pojawia się dynia. W sklepach mamy do różne rodzaju dyni do wyboru i z każdej z nich można przygotować coś pysznego. Tym razem wrzucam pomysł na pyszny gulasz z dynią hakkaido. Ten rodzaj dyni jest moim ulubionym.  Ma bardzo dużo smaku, jest kremowa, szybko się ją przyrządza i co najważniejsze ma miękką skórkę (po ugotowaniu), której nie trzeba obierać !

gulasz z dynią

Ja najbardziej lubię ten gulasz z kaszą np. quinoa lub bulgur, ale z innymi kaszami (gryczana, jaglana, pęczak) czy nawet z makaronem też się sprawdzi. Mój gulasz jest oczywiście z mięsem i jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to wypróbowałam różne rodzaje i bez dwóch zdań najlepiej smakuje z indykiem.

Składniki na gulasz [4 DUŻE porcje]:

  • 1 dynia hakkaido
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • mięso z uda indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina imbiru w proszku, łyżeczka curry, po ok. pół łyżeczki papryki: słodkiej, ostrej i koniecznie wędzonej
  • kasza bulgur do podania
  • świeża kolendra do podania

Przepis:

1. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Dynię oczyść i pokrój w dużą kostkę ok 2×2 cm (jeśli będzie ma mała, cała dynia się rozpadnie i nie będzie wyczuwalna).
3. Podsmaż cebulkę delikatnie na oliwie, po chwili dodaj mięso i kolejno dynię oraz czosnek. Dopraw przyprawą do mięsa, papryką słodką, ostrą oraz papryką wędzoną, solą i pieprzem.
4. Dodaj liść laurowy oraz 2-3 kulki ziela angielskiego.
5. Zalej całość mleczkiem kokosowym i dolej trochę wody, tak aby całość mogła się swobodnie gotować.
6. Gotuj na małym ogniu aż dynia całkowicie zmięknie ok. 15 – 20 min
7. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką musztardy.
8. Podawaj z kaszą i listkami świeżej kolendry

gulasz z dynią

WARTOŚĆ ODŻYWCZA  (1/4 gulaszu + 100 g kaszy)

kCal 758
Białko [g] 41,2
Tłuszcz [g] 29,4
Węglowodany [g] 70,5

Przepisy

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Chleb żytni 100% na zakwasie

Chleb żytni 100% na zakwasie

Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Blog

Dolegliwości jelitowe od czego zacząć? PODCAST odc. 8

Dolegliwości jelitowe od czego zacząć? PODCAST odc. 8

Odchudzanie zaczyna się w głowie PODCAST odc. 7

Odchudzanie zaczyna się w głowie PODCAST odc. 7

Podstawy odchudzania PODCAST odc. 6

Podstawy odchudzania PODCAST odc. 6

Co warto wiedzieć o chorobie Hashimoto PODCAST odc. 5

Co warto wiedzieć o chorobie Hashimoto PODCAST odc. 5

Kiedy zdrowe odżywianie przestaje być zdrowe PODCAST odc. 4

Kiedy zdrowe odżywianie przestaje być zdrowe PODCAST odc. 4

@ formaodkuchni