Każda pora roku ma w sobie coś co lubię, ale wcale nie mam na myśli pogody, bo w naszym kraju różnie z tym bywa. Na myśl o jesieni jako pierwsza zazwyczaj w moim menu pojawia się dynia. W sklepach mamy do różne rodzaju dyni do wyboru i z każdej z nich można przygotować coś pysznego. Tym razem wrzucam pomysł na pyszny gulasz z dynią hakkaido. Ten rodzaj dyni jest moim ulubionym. Ma bardzo dużo smaku, jest kremowa, szybko się ją przyrządza i co najważniejsze ma miękką skórkę (po ugotowaniu), której nie trzeba obierać !
Ja najbardziej lubię ten gulasz z kaszą np. quinoa lub bulgur, ale z innymi kaszami (gryczana, jaglana, pęczak) czy nawet z makaronem też się sprawdzi. Mój gulasz jest oczywiście z mięsem i jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to wypróbowałam różne rodzaje i bez dwóch zdań najlepiej smakuje z indykiem.
Składniki na gulasz [4 DUŻE porcje]:
- 1 dynia hakkaido
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 ml mleczka kokosowego
- mięso z uda indyka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- liść laurowy, ziele angielskie
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina imbiru w proszku, łyżeczka curry, po ok. pół łyżeczki papryki: słodkiej, ostrej i koniecznie wędzonej
- kasza bulgur do podania
- świeża kolendra do podania
Przepis:
1. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Dynię oczyść i pokrój w dużą kostkę ok 2×2 cm (jeśli będzie ma mała, cała dynia się rozpadnie i nie będzie wyczuwalna).
3. Podsmaż cebulkę delikatnie na oliwie, po chwili dodaj mięso i kolejno dynię oraz czosnek. Dopraw przyprawą do mięsa, papryką słodką, ostrą oraz papryką wędzoną, solą i pieprzem.
4. Dodaj liść laurowy oraz 2-3 kulki ziela angielskiego.
5. Zalej całość mleczkiem kokosowym i dolej trochę wody, tak aby całość mogła się swobodnie gotować.
6. Gotuj na małym ogniu aż dynia całkowicie zmięknie ok. 15 – 20 min
7. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką musztardy.
8. Podawaj z kaszą i listkami świeżej kolendry
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1/4 gulaszu + 100 g kaszy)
kCal | 758 |
Białko [g] | 41,2 |
Tłuszcz [g] | 29,4 |
Węglowodany [g] | 70,5 |