Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Ten jabłecznik zaliczam do tych najlepszych zdrowszych wersji ciast jakie robiłam ! Większość tego typy ciast jest robionych na kruchym cieście, do którego dodaje się kostkę masła, co po podbija mocno zawartość tłuszczu i kalorii a jak wiemy, nie zawsze jest na to „miejsce”.

Dla mnie nic mu nie brakuje w porównaniu do tych klasycznych przepisów.

jabłecznik

Składniki na spód:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej (może być też pszenna)
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być też pszenna)
  • 1 opakowanie (150 g ) jogurtu naturalnego skyr
  • 1 jajko
  • 80 g erytrolu (można zastąpić innym słodziłem)
  • 2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia

Składniki na farsz jabłkowy:

  • 1800 g jabłek
  • 2-3 płaskie łyżeczki cynamon

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g erytrolu
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 80 g roztopionego oleju kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Jabłka dokładnie umyć i posiekać albo zetrzeć na tarce. Ja nigdy nie obieram jabłek ze skórki. Zaraz pod nią znajduję się wiele witamin i błonnika !
  • Wrzucić jabłka do garnka i dusić na małym ogniu aż się rozpadną. Wiele zależy od rodzaju jabłek, najlepsze są te soczyste i słodkie (u mnie do tej pory sprawdziła się odmiana prince i jonaprince). Niezależnie od tego jakie masz jabłka ważne, aby powstała z nich gęsta papka, powinny być zwarte i klejące, tak aby farsz był stały i jabłka nie wypadały po przekrojeniu ciasta.
  • Na koniec dodaj cynamon, jeśli lubisz i odstaw do ostygnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik na 180*C.
  • 150 g mąki orkiszowej i pełnoziarnistej wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i erytrolem, kolejno dodaj skyr oraz jajko. Dokładnie wyrabiaj tak aby powstała zwarta kulka (powinna być lekko wilgotna, ale nie powinna oblepiać palców). Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 min do lodówki.
  • Przygotuj kruszonkę: 200 g mąki wymieszaj z 80 g erytrolu i 80 g roztopionego oleju kokosowego. Powinny powstać luźne grudki. Odstaw kruszonkę do lodówki na min. 15 min.
  • Wyjmij z lodówki ciasto na spód, rozwałkuj cienkie ciasto na całej blasze (u mnie bardzo duża blacha bo aż 30 x 20 cm)ciasto powinno być cienko rozwałkowane, bo trochę urośnie podczas pieczenia.
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 7 min.
  • Po tym czasie wyłóż na spód jabłka i wysyp kruszonkę.
  • Piecz dalej w 180*C jeszcze ok. 30 min.
jabłecznik

!!! jeśli masz mniejszą blachę możesz z ciasta które Ci zostało
(lepiej żeby ciasto miało cienki spód) zrobić małe ciasteczka, np. w formie mini pierożków nadzianych dżemem lub czekoladą – smakują wyśmienicie

!!! możesz też zrezygnować z kruszonki i z kawałków ciasta na spód zrobić kratkę na wierzchu

Wartość odżywcza 1 z 15 kawałków:

kCal200
Białko [g]5,2
Tłuszcz [g]6,7
Węglowodany [g]27,4
jabłecznik



formaodkuchni share: Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://formaodkuchni.pl/jablecznik-na-beztluszczowym-spodzie/" order_type="social" title_text="Facebook Comment" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]