owsianka z marchewką

Jesienna owsianka z marchewką

Ponownie marchewka w menu, ale tym razem na słodko. Owsianka z marchewką jest zdecydowanie inna w smaku, ale jeśli lubicie ciasto marchewkowe, powinna Wam smakować, mocno cynamonowa, korzenna… pyszna. Starta marchewka powoduje, że owsianki wydaje się być bardzo dużo, więc dobra wiadomość dla łasuchów 🙂  U mnie z dużą ilością cynamonu, słodzona daktylami i z dodatkiem orzechów. Daktyle można zastąpić rodzynkami lub ewentualnie żurawiną lub dosłodź miodem bezpośrednio na talerzu. Jako źródło białka użyłam jogurtu skyr, ale będzie też świetnie smakowała na mleku roślinnym (kokosowe, migdałowe), mleku krowim czy ugotowana na wodzie i wymieszana z odżywką białkową np. o smaku waniliowym (wtedy będzie jeszcze słodsza :)). No i obowiązkowo dodatek orzechów lub masła orzechowego !

owsianka z marchewką

Przepis na 2 porcje:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych*
  • 200 g startej marchewki
  • 80 g daktyli
  • 30 g orzechów
  • 150 g jogurtu skyr**
  • cynamon

*w wersji bezglutenowej użyj płatków owsianych bezglutenowych lub jaglanych

** można użyć zwykłego jogurtu/ ugotować na mleku/ ugotować na wodzie i dodać odżywkę białkową (waniliową)

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Daktyle posiekaj
  3. Płatki owsiane gotuj na wodzie (ok. 500 ml) z daktylami i marchewką.
  4. Kiedy płatki i marchewką zmiękną, dodaj cynamon.
  5. Ostudź lekko owsiankę i dodaj jogurt (skyr).
  6. Podawaj z orzechami lub masłem orzechowym.

 owsianka z marchewką

owsianka z marchewką

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 2 porcji:

kCal 486
Białko [g] 19
Tłuszcz [g] 13
Węglowodany [g] 68

 

Sprawdź też owsiankę serkiem wiejskim i truskawkami