makaron caprese

Makaron z pomidorami, mozzarellą i oliwkami

makaron caprese

To jest jedno z tych dań, które mogłabym jeść bez opamiętania… Kolejny raz najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Wystarczy pokroić składniki, ewentualnie podgrzać i pyszny makaron „caprese” gotowy. Po prostu danie ekspresowe.

Makaron, pomidory, ser mozzarella i oliwki, to produkty, które zazwyczaj mam w domu, więc nawet w razie braku przygotowanego obiadu czy kolacji, mogę szybko przygotować ten pyszny makaron. Idealne danie obiadowe „na wynos”, dlatego że równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło. Chociaż ja polecam najbardziej przygotować porcję jak na zdjęciu i wrzucić na patelnię krótko przed podaniem. Ser się roztopi a pomidorki puszczą sok i zrobi się pyszny sos. Niestety nie udało mi się jeszcze zrobić zdjęcia tego dania w wersji na ciepło, bo za szybko znikało.

W przepisie podaje proporcje, które ja zawsze stosuje, ale możecie dopasować je do siebie i na pewno też wyjdzie pyszne. Poniższe składniki zakładają jedną dużą lub dwie małe porcje, ale jest za dobre żeby się zadowolić tą małą porcją…

makaron caprese

Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:

Składniki:

  • 100 g makaronu (tym razem był akurat kukurydziany)
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • kulka sera mozzarella (125 g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g oliwek zielonych
  • świeża bazylia ok. 20 listków
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Pomidory przekroić na pół.
  3. Oliwki przekroić na pół lub w mniejsze plasterki.
  4. Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
  5. Wymieszać pomidory z makaronem, oliwkami, serem, posiekaną bazylią.
  6. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy i skropić sokiem z cytryny
  7. Podawać na zimno lub bezpośrednio po podgrzaniu na patelni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA dużej porcji (ilości z przepisu):

kCal 860
Białko [g] 46
Tłuszcz [g] 38
Węglowodany [g] 75

makaron caprese