Makaron ryżowy po azjatycku z tofu (danie express)

4 lipiec 2019
Makaron ryżowy po azjatycku z tofu (danie express) - obrazek

Mimo iż nie jestem specjalnie fanką soi i jej przetworów to jednak chętnie eksperymentuję i wykorzystuję ją w kuchni. Ten produkt ma dla mnie jedną ważną przewagę w porównaniu do mięsa – łatwość przyrządzenia i przechowywania. Mam na myśli to, że tofu można stosunkowo długo trzymać w lodówce, a więc jest to idealny produkt na tzw. czarną godzinę, kiedy nie mam świeżego mięsa ani ryby w lodówce (a na rozmrożenie nie ma już czasu). Podobnie jest z makaronem ryżowym – można kupić taki, który wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut pod przykryciem. No i jeszcze jeden ekspresowy składnik to mrożone warzywa na patelnię, których również nie może zabraknąć w mojej kuchni.

To danie powstało w dwóch odsłonach: z tofu oraz mięsem z ud kurczaka. Muszę przyznać, że wersja z udkami smakowała jednak lepiej (udka dały bardzo dużo wyraźnego smaku), ale na pewno wersja wegańska również będzie gościła na naszym stole 🙂

makaron ryżowy po azjatycku

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego
  • papryka żółta
  • czosnek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 200 g tofu
  • sok wyciśnięty z małej cytryny
  • paczka (450 g ) warzyw na patelnię po azjatycku
  • ok. 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • szczypiorek
  • przyprawy: curry, imbir, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój w kotkę wymieszaj z 3 łyżkami sosu sojowego jasnego i odstaw.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, i dodaj posiekaną paprykę i czosnek (można pominąć).
  3. Kolejno dodaj zamarynowane tofu obsmaż i dodaj warzywa na patelnię po chińsku.
  4. Dopraw sosem sojowym, słodką i ostrą papryką, curry w proszku, szczyptą sproszkowanego imbiru (uwaga! nie za dużo).
  5. Wlej mleczko kokosowe i dodaj sok z małej cytryny.
  6. Całość wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i podawaj z makaronem ryżowym.

Na zdjęciu poniżej zrobiłam zdjęcie razem z mleczkiem kokosowym aroy-d, które polecam ze względu na smak i jakość (dostępne a auchan – można kupić też w małych opakowaniach 150 ml). Inne mleko kokosowe, które mogę polecić to firmy real thai (dostępne w tesco). Niestety wiele mlek, jest zapełnionych konserwantami i zbędnymi dodatkami, które nie tylko psują smak ale również obniżają wartość odżywczą tych produktów 🙁

makaron ryżowy po azjatycku

Wartość odżywcza sosu (1 z 3 porcji):

kCal570
Białko [g]17
Tłuszcz [g]16
Węglowodany [g]90

Przepisy

Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem

Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Chleb żytni 100% na zakwasie

Chleb żytni 100% na zakwasie

Blog

Dietetyk kliniczny Zabrze & on-line

Dietetyk kliniczny Zabrze & on-line

Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć

Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć

Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki

Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

Nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy

@ ania_formaodkuchni