Tak na prawdę to danie to miało być chillie sin carne, czyli wersja chillie con carne bez mięsa. W zamian mięsa dodaje się soczewicę. Okazało się jednak, że brakuje mi głównych składników czyli fasoli, kukurydzy i papryki czerwonej. Na szczęście mój zamrażalnik pełen jest mieszanek różnych warzyw (polecam wam zaopatrzenie się zawsze w kilka sprawdzonych mixów – bardzo ułatwiają gotowanie, szczególnie jeśli macie mało czasu). Miałam akurat mieszankę meksykańską bez fasoli czerwonej ale za to z groszkiem, papryką czerwoną, fasolką szparagową, kukurydzą i marchewką.
Składniki:
- 450 g mieszanki warzyw mrożonych po meksykańsku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g soczewicy czerwonej (suchej)
- ryż basmati 200 g
- przyprawy – możecie dodać swoje ulubione przyprawy, ale ponieważ soczewica nie ma tyle smaku co mięso mielone wersje wegańskie zdecydowanie mocniej przyprawiam. U mnie są to takie przyprawy jak: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, odrobina chillie, kmin rzymski, curry
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną drobno cebulę, po kilku minutach dodać czosnek i odrobinę soli.
- Dodać soczewicę i przyprawy, przemieszać i zalać ok 300 ml wody. Gotować soczewicę do miękkości.
- Dodać kolejno mieszankę warzyw (u mnie mix meksykański z makro), 2 puszki pomidorów, 2 łyżki koncentratu i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Kolejno dodać ok. 3 łyżki (80 g) mleczka kokosowego, zamieszać.
- Podawać z ugotowanym ryżem posypane kolendrą lub pietruszką.
- SMACZNEGO !
Wartość odżywcza 1 z 4 porcji (zgodnie z wymienionymi ilościami składników)
kCal | 475 |
Białko [g] | 16 |
Tłuszcz [g] | 12 |
Węglowodany [g] | 69 |