potrawka z soczewica

Meksykańskie danie z soczewicą

Tak na prawdę to danie to miało być chillie sin carne, czyli wersja chillie con carne bez mięsa. W zamian mięsa dodaje się soczewicę. Okazało się jednak, że brakuje mi głównych składników czyli fasoli, kukurydzy i papryki czerwonej. Na szczęście mój zamrażalnik pełen jest mieszanek różnych warzyw (polecam wam zaopatrzenie się zawsze w kilka sprawdzonych mixów – bardzo ułatwiają gotowanie, szczególnie jeśli macie mało czasu). Miałam akurat mieszankę meksykańską bez fasoli czerwonej ale za to z groszkiem, papryką czerwoną, fasolką szparagową, kukurydzą i marchewką.

potrawka z soczewica

Składniki:

  • 450 g mieszanki warzyw mrożonych po meksykańsku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g soczewicy czerwonej (suchej)
  • ryż basmati 200 g
  • przyprawy – możecie dodać swoje ulubione przyprawy, ale ponieważ soczewica nie ma tyle smaku co mięso mielone wersje wegańskie zdecydowanie mocniej przyprawiam. U mnie są to takie przyprawy jak: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, odrobina chillie, kmin rzymski, curry

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną drobno cebulę, po kilku minutach dodać czosnek i odrobinę soli.
  • Dodać soczewicę i przyprawy, przemieszać i zalać ok 300 ml wody. Gotować soczewicę do miękkości.
  • Dodać kolejno mieszankę warzyw (u mnie mix meksykański z makro), 2 puszki pomidorów, 2 łyżki koncentratu i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
  • Kolejno dodać ok. 3 łyżki (80 g) mleczka kokosowego, zamieszać.
  • Podawać z ugotowanym ryżem posypane kolendrą lub pietruszką.
  • SMACZNEGO !
potrawka z soczewica

Wartość odżywcza 1 z 4 porcji (zgodnie z wymienionymi ilościami składników)

kCal475
Białko [g]16
Tłuszcz [g]12
Węglowodany [g]69