Zupa krem z dyni to chyba jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów. Dynia w moim menu gości regularnie w różnych postaciach w sezonie jesiennym, ale zupa jest totalnym klasykiem. Ten przepis na zupę krem z dyni nie jest jednak taki klasyczny. Wynika to szczególnie z dodatku kuminu, soczewicy i pomidorów. Dzięki tym dodatkom zupa jest rześka i wyjątkowa w smaku.
Zupy w każdej postaci to świetny pomysł na sycące posiłki na diecie odchudzającej. Szczególną zaletą zup jest to, że zawierają niewielka ilość kalorii w jednej porcji a są na prawdę bardzo sycące. Szczególnie jeśli tak jak w tym przepisie użyjecie również soczewicy, która jest źródłem białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego.
Dodatkowo zupy są super opcją dla tych, którzy mają niewiele czasu na przygotowanie posiłków. Zupa praktycznie robi się sama, wystarczy wrzucić składniki do garnka, ugotować, doprawić i zblendować. Ja najczęściej gotuję cały gar zupy na kilka dni i często polecam je jako pomysł na kolacje.
Aby podnieść wartość kaloryczną zupy można dodać kawałki piersi kurczaka, podać ją z dobrym pieczywem czy dodatkiem orzechów lub nasion.
Przepis pochodzi z bloga jadłonomia
Zupa krem z dyni i soczewicy – składniki:
- cebula 1 sz.
- dynia piżmowa 1 kg
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kuminu, 1/4 łyżeczki suszonej mięty (takiej z torebki herbaty)
- szklanka czerwonej soczewicy (u mnie 190 g)
- bulion lub woda 1 i 1/4 litra
- pomidory z puszki (1 puszka) polecam te z lidla z czarnym tłem
- sól i pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Zupa krem z dyni i soczewicy – sposób przygotowania:
- Zacznij od posiekania warzyw. Dynię piżmową posiekaj w grube ok. 3-4 cm plastry i obierz skórkę obieraczką, przeciągając nią wokół plastra. Jeśli używasz dyni kulinarnej (czyli tej, która jest wykorzystywana na helloween) należy ją upiec w piekarniku razem ze skórką, ponieważ jej obieranie jest niemal niemożliwe. Jeśli zaś używasz dyni hokkaido, nie musisz jej w ogóle obierać, ponieważ ma cienką skórkę, którą można jeść. Mimo wszystko, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa. Obraną dynię pokrój w kostkę.
- Następnie rozgrzej oliwę i wrzucić cebulkę oraz dynię. Smaż ok. 4 min, a po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, przesmaż i dodaj czerwoną soczewicę. Kolejno wlej do garnka wodę i gotuj ok. 20 min aż soczewica i dynia zmiękną.
- Następnie dodaj puszkę pomidorów i gotuj jeszcze 5 min.
- Na koniec dodaj sok z cytryny, ponownie dopraw do smaku i zblenduj na gładki krem.
- Zupę podawaj z pieczywem*, pestkami dyni, słonecznika, orzechami włoskimi oraz natką pietruszki. Jeśli chcesz żeby zupa dostarczała więcej białka, możesz dodać kawałki przesmażonego kurczaka.
*spróbuj przepis na domowy chleb żytni na zakwasie
Wartość odżywcza 1 z 4 dużych porcji zupy
kCal | 315 |
Białko [g] | 16,5 |
Tłuszcz [g] | 7,5 |
Węglowodany [g] | 40 |