Objawy takie jak częste bóle głowy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, problemy ze snem, zmęczenie, wypryski, to problemy, które występują często, jednak rzadko kiedy są kojarzone z nietolerancją histaminy.
HISTAMINA? CO TO TAKIEGO?
Histamina to związek chemiczny, naturalnie występujący w organizmie ludzkim. Pełni wiele różnych funkcji m.in. bierze udział w reakcjach alergicznych, powoduje tachykardię, bierze udział w trawieniu, reguluje napięcie mięśni gładkich.Histamina występuje naturalnie w naszym organizmie, ale może być też dostarczana z zewnątrz, wraz z pożywieniem.W wyniku niedostatecznego jej rozkładu przez odpowiednie enzymy, może dojść do nietolerancji histaminy.Najważniejszym enzymem, który bierze udział w rozkładaniu histaminy jest DAO- diaminooksydaza.
NAJCZĘSTRZE OBJAW NIETOLERANCJI HISTAMINY:
- ból głowy, zawroty głowy,
- wzdęcia, biegunka,
- zatkany nos,
- duszność, kaszel,
- cieknący katar,
- nadmiar śluzu w gardle,
- świąd, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry,
- uczucie pełności w brzuchu, odbijanie,
- zgaga, nudności,- zaburzenia rytmu serca,
- zaburzenia miesiączkowania,
- zaburzenia termoregulacji.
ROZPOZNANIE:
- wykluczenie alergii,
- występowanie wcześniej wymienionych objawów,
- ustąpienie objawów na diecie z niską podażą histaminy,
- badanie aktywności DAO ?
Nietolerancja histaminy może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Jeśli mowa o wrodzonej (genetycznej) nietolerancji histaminy ma ona charakter trwały, natomiast nietolerancji nabyta, może mieć charakter przejściowy, odwracalny. Nietolerancja histaminy może być efektem zaburzeń integralności bariery jelitowej, SIBO czy chorób układu pokarmowego. Reakcje nietolerancji histaminy mogą nasilać się w podczas sezonu pylenia (gdy jesteśmy alergikami).
Leczenie polega na zastosowaniu diety o niskiej podaży histaminy. Następnie po pewnym czasie wprowadza się kolejno produkty obserwując objawy.Należy uzupełnić niedobory witaminy B6, witaminy C, cynku i miedzi, które są kluczowe dla prawidłowego działania enzymu DAO. Należy też zwrócić uwagę na zażywane leki, ponieważ niektóre mogą hamować aktywność enzymu DAO. Stosuje się też doustną suplementację enzymu dao np. Histasolv lub wspierające metabolizm histaminy np. ahista.
Produkty bogate w histaminę:
- piwo, wino, szampan
- wędliny, konserwy,
- kiszonki,
- fermentowane produkty mleczne (jogurt, maślanka)- cytrusy,
- długo dojrzewające sery,
- orzechy, kakao
- produkty wędzone,
- warzywa: awokado, bakłażany, szpinak, pomidory
- ryby, szczególnie: makrela, tuńczyk, sardynki, owoce morza.
Produkty stymulujące uwalnianie histaminy lub hamujące aktywność DAO: alkohol, banany, czekolada, orzechy, skorupiaki , truskawki, konserwanty, kiwi, ananas, herbata, napoje energetyczne.