Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

5 marzec 2021

PRZEPIS NA POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY

Jeśli nie robiłeś/aś jeszcze budyniu jaglanego, to koniecznie musisz nadrobić zaległości! A pomarańczowy budyń jaglany to prawdziwa petarda!

Kasza jaglana ostatnio powróciła do naszego kulinarnego menu. To właśnie na słodko najczęściej wykorzystujemy tą kaszę w kuchni, choć nie tylko. Ostatnio często pojawia się właśnie w postaci budyniu jaglanego. Kasza jaglana to bardzo wartościowy produkt. Ma niewiele błonnika, stąd jest też łatwostrawna. Kasza jaglana jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan czy witaminę B1. Jednocześnie jest to produkt o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego często nie jest polecana osobom z podniesionym poziomem glukozy we krwi, insulinoopornością czy cukrzycą. Ale to wcale nie oznacza, że już nie można jej spożywać. Ważne jest całościowe zbilansowanie posiłku a więc warto w przypadku wyżej wymienionych zaburzeń łączyć ją z produktami bogatymi w błonnik, białko i tłuszcze, które będą spowalniały wchłanianie cukrów do krwioobiegu.

Ja budyń jaglany przygotowałam właśnie na tłustym mleczku kokosowym, dzięki czemu zmniejszył się indeks glikemiczny całego dania a dodatkowo podałam deser z orzechami bogatymi w błonnik.

Budyń jaglany to super pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Dodatkowo ten z poniższego przepisu jest wegański i bez glutenu.

POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY – SKŁADNIKI

  • kasza jaglana 100 g
  • czerwone pomarańcze 350 g
  • mleczko kokosowe 200 g
  • czekolada gorzka 20 g
  • migdały 20 g
  • pestki dyni 20 g
  • erytrytol / syrop klonowy / miód

POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Kaszę jaglaną ugotować. Powinna być kręcz rozgotowana, dlatego należy ją gotować przynajmniej 20 min.
  • Gorącą kaszę jaglaną odcedzić i przełożyć do kielicha blendera. Dodać obrane pomarańcze (należy je obrać tak, aby było na nich jak najmniej białej skórki (ma gorzkawy smak). Najlepiej sprawdzą się pomarańcze czerwone, ale jeśli ich nie dostaniesz użyj zwykłych pomarańczy. Do kielicha blendera dodaj też mleczko kokosowe* oraz słodzidło. Ja dodałam kilka łyżeczek erytrolu, ale możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Zblenduj całość na gładki krem.
  • Ciepły budyń przelej do miseczek/szklanek/ słoiczków i udekoruj pestkami, orzechami i czekoladą. Jeśli używasz słoiczków warto je zakręcić od razy po wlaniu budyniu – dzięki temu nie zrobi się kożuch.
  • Na początku masa może być dosyć rzadka (wiele zależy od tego, jak bardzo soczyste są pomarańcze), ale budyń powinien lekko zgęstnieć po ostudzeniu.
  • Budyń najlepiej smakuje schłodzony kilka godzin w lodówce.

*mleczko kokosowe – zdecydowanie najlepiej smakuje mleczko kokosowe pełnotłuste, warto też użyć smacznego mleczka dobrej jakości, np. Real Thai.

POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY – WARTOŚCI ODŻYWCZE

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 Z 3 PORCJI:

  • 414 kcal
  • 9,3 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 46 g węglowodanów

Sprawdź też inne przepisy na desery:

Przepisy

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Chleb żytni 100% na zakwasie

Chleb żytni 100% na zakwasie

Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Jabłecznik na beztłuszczowym spodzie

Blog

Jak wygląda współpraca z dietetykiem?

Jak wygląda współpraca z dietetykiem?

Dieta 2000 kcal przykładowy dzień jadłospisu

Dieta 2000 kcal przykładowy dzień jadłospisu

Jak uniknąć głodu na diecie i jak jeść żeby się najeść?

Jak uniknąć głodu na diecie i jak jeść żeby się najeść?

Dlaczego nie warto zaczynać „od poniedziałku”?

Dlaczego nie warto zaczynać „od poniedziałku”?

Czym jest i dlaczego warto prowadzić dzienniczek żywieniowy

Czym jest i dlaczego warto prowadzić dzienniczek żywieniowy

@ formaodkuchni