Ta sałatka jest zdecydowanie moim faworytem jeśli chodzi o sałatki. Najlepiej smakuje polana sosem miodowo-musztardowym z kawałkiem świeżego pieczywa.
Sałatka jest bardzo sycąca i bogata w wiele składników !
Ostatnim razem udało mi się ją zjeść ze świeżo upieczoną bułeczka razową z przepisy mojewypieki.pl. Polecam 🙂


SKŁADNIKI (na 1 porcję)
- 1/3 puszki cieciorki odsączonej z zalewy
- ok. 35 g sera feta (oryginalny)
- duża garść miksu sałat
- pomidor malinowy lub kilka koktajlowych
- 1/3 ogórka długiego
- 4 czarne oliwki
- 2 suszone pomidory
- łyżka oliwy
SKŁADNIKI NA DRESSING (na 3 sałatki) :
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta ziołowego pieprzu
- pół łyżeczki/ lub 1 płaska musztardy delikatesowej
- pół łyżeczki/ lub 1 płaska miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cieciorkę wrzucić do miseczki doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej, dodać łyżkę oliwy i kilka kropel soku z cytryny. Tak przyprawioną cieciorkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut, mieszając co chwilę aby się lekko zrumieniła.
- Resztę warzyw posiekać i ułożyć na talerzu, kolejno dodać usmażoną cieciorkę i ser feta.
- Składniki na dressing dokładnie zblendować i polać sałatkę łyżką sosu.

Wartość odżywcza 1 porcji wraz z łyżką dressingu
kCal | 426 |
Białko [g] | 14 |
Tłuszcz [g] | 28,7 |
Węglowodany [g] | 22 |
Sałatka z cieciorką NAJLEPSZA !
6 kwiecień 2020Ta sałatka jest zdecydowanie moim faworytem jeśli chodzi o sałatki. Najlepiej smakuje polana sosem miodowo-musztardowym z kawałkiem świeżego pieczywa.
Sałatka jest bardzo sycąca i bogata w wiele składników !
Ostatnim razem udało mi się ją zjeść ze świeżo upieczoną bułeczka razową z przepisy mojewypieki.pl. Polecam 🙂
SKŁADNIKI (na 1 porcję)
SKŁADNIKI NA DRESSING (na 3 sałatki) :
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wartość odżywcza 1 porcji wraz z łyżką dressingu
Przepisy
Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem
Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański
Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu
Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska
Chleb żytni 100% na zakwasie
Blog
Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki
Nietolerancja histaminy
Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć
Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?
Bilansowanie diety wegańskiej
Gabinet dietetyczny
Social media
Skontaktuj się ze mną:
Anna Sawicka
dietetyk
tel.: 608-236-786
sawicka.dietetyk@gmail.com