salatka

Sałatka z cieciorką NAJLEPSZA !

Ta sałatka jest zdecydowanie moim faworytem jeśli chodzi o sałatki. Najlepiej smakuje polana sosem miodowo-musztardowym z kawałkiem świeżego pieczywa.

Sałatka jest bardzo sycąca i bogata w wiele składników !

Ostatnim razem udało mi się ją zjeść ze świeżo upieczoną bułeczka razową z przepisy mojewypieki.pl. Polecam 🙂

SKŁADNIKI (na 1 porcję)

  • 1/3 puszki cieciorki odsączonej z zalewy
  • ok. 35 g sera feta (oryginalny)
  • duża garść miksu sałat
  • pomidor malinowy lub kilka koktajlowych
  • 1/3 ogórka długiego
  • 4 czarne oliwki
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka oliwy

SKŁADNIKI NA DRESSING (na 3 sałatki) :

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta ziołowego pieprzu
  • pół łyżeczki/ lub 1 płaska musztardy delikatesowej
  • pół łyżeczki/ lub 1 płaska miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Cieciorkę wrzucić do miseczki doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej, dodać łyżkę oliwy i kilka kropel soku z cytryny. Tak przyprawioną cieciorkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut, mieszając co chwilę aby się lekko zrumieniła.
  • Resztę warzyw posiekać i ułożyć na talerzu, kolejno dodać usmażoną cieciorkę i ser feta.
  • Składniki na dressing dokładnie zblendować i polać sałatkę łyżką sosu.

Wartość odżywcza 1 porcji wraz z łyżką dressingu

kCal426
Białko [g]14
Tłuszcz [g]28,7
Węglowodany [g]22