Sernik z galaretką i owocami

5 kwiecień 2018
Sernik z galaretką i owocami - obrazek

To jedno z tych ciast, które chętnie jem na śniadanie – sernik z galaretką i owocami. Ciacho jest bardzo lekkie bo w jednej porcji ma ledwo 6 g tłuszczu na przy tym aż 36 g białka. Nie jest bardzo słodki, ale to dlatego że posłodziłam je erytrolem, który słodzi znacznie mniej niż zwykły cukier. Zamiast erytrolu można dodać miód. Jest to sernik na zimno, więc nie utraci on swoich cennych wartości. Ja jednak chciałam trochę obniżyć jego wartość energetyczną, dlatego zrezygnowałam w tym wypadku z miodu. Można również pominąć spód i sernik będzie bardziej “dietetyczny”.

Spód przygotowałam właściwie z tego co akurat miałam pod ręką. Możecie dowolnie pokombinować z innymi płatkami, orzechami czy nasionami.

Skyr – to jogurt typu islandzkiego, ma fajną gęstą konsystencję, dlatego często wykorzystuję go w kuchni. Można znaleźć go już praktycznie w każdym markecie. Jest produkowany z odtłuszczonego mleka, więc nie zawiera tłuszczu a przy tym ma bardzo dużo białka (18g / kubeczek). Ja użyłam jogurtu naturalnego, ale jeśli nie chcecie używać słodzików możecie użyć skyr o smaku wanilioiwym 😉

sernik z owocami i galaretką 3

Składniki:

  • skyr 6 opakowań (900g)
  • 1 twaróg chudy (250g)
  • 90 odżywki białkowej waniliowej
  • 50 g wody
  • 30 g żelatyny
  • 70 g erytrolu
  • 4 brzoskwinie
  • 200 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 80 g płatków owsianych
  • 75 g daktyli
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

1. Nasiona, orzechy i płatkami zmiksuj na mąkę.
2. Daktyle zalej 50 ml wrzątku i odstaw na kilka minut, zblenduj na krem kiedy zmiękną.
3. Wymieszaj zmiksowane płatki z orzechami i dynią z daktylami i kakao.
4. Wyłóż cienką warstwę czekoladowej masy na spód tortownicy.
5. Przygotuj galaretkę z 400 ml wody. Ostudź i wstaw na trochę do lodówki aby przybrała konsystencję kisielu.
6. Jogurty zmiksuj z twarogiem odżywką waniliową i erytrolem.
7. Żelatynę rozpuść w 60 ml wody i zmiksuj dokładnie z masą serową.
8. Masę serową wyłóż na kakaowy spód, schłódź w lodówce ok 1h i kolejno wyłóż owoce i zalej galaretą.
9. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Voila ! Sernik z galaretką i owocami – gotowy

sernik z owocami i galaretką 4

sernik z owocami i galaretką 2

 

Ilość porcji: 8

Wartość odżywcza jednej porcji:

kCal 344,6
Białko 36 g
Tłuszcz 5,9 g
Węglowodany 36,5 g

Przepisy

Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem

Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Chleb żytni 100% na zakwasie

Chleb żytni 100% na zakwasie

Blog

Dietetyk kliniczny Zabrze & on-line

Dietetyk kliniczny Zabrze & on-line

Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć

Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć

Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki

Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

Nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy

@ ania_formaodkuchni