spaghetii al tono

Spaghetti Al Tonno (z tuńczykiem)

Jeśli Wy też czasem odczuwacie brak ochoty na mięso lub szukacie pomysłu na danie „na szybko” to ten przepis musi znaleźć się w Waszym obowiązkowym menu!

To danie ma kilka ważnych zalet:

  • produkty do jego przygotowania możecie mieć zawsze w szafce (praktycznie same puszki)
  • przygotowanie dania może zając tyle co ugotowanie makaronu, czyli jakieś 15 min
  • nie zawiera mięsa
  • smakuje wyśmienicie 😀
spaghetii al tono

W przepisie jest jednak kilka newralgicznych produktów, których wiele osób nie lubi (albo po prostu tak myśli). Mowa o anchois i kaparach. Możecie śmiało pominąć te produkty, w zamian ewentualnie można dodać oliwki. Ale nawet jeśli wydaje Ci się, że nie przepadasz za tymi produktami to proponuję zrobić wyjątek i wypróbować ten przepis w pełnej okazałości.

spaghetii al tono

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (polecam z Lidla NIXE)
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 50 g rukoli
  • 50 g parmezanu + odrobina do podania
  • świeża natka pietruszki (pęczek)
  • anchois (u mnie 1 puszka w zalewie korzennej 65 g)
  • łyżka kaparów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu
  2. Rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na patelnię drobno posiekane (odsączone z zalewy) anchois, drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj aby nie przypalić czosnku ani cebulki, wszystkie składniki powinny lekko się poddusić.
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki, odrobinę ostrej papryki lub chili (polecam dodać odrobinę dla lekko pikantnego smaku, ale można pominąć) i trochę oregano. Sos pomidorowy należy gotować na małym ogniu kilka minut (im pomidory są bardziej wodniste tym lepiej gotować dłużej aby woda odparowała).
  4. Do sosu pomidorowego dodajemy tuńczyka, łyżkę kaparów i posiekana natkę pietruszki (przynajmniej jeden mały pęczek pietruszki – taki w z B1)
  5. Gotujemy jeszcze chwilę, próbujemy doprawiamy solą i pieprzem ziołowym (pamiętaj, że kapary i anchois są bardzo słone – być może w ogóle nie potrzeba soli) i wyłączamy ogień. Do gorącego sosu dodajemy odcedzony makaron (nie przepłukujemy go wcześniej! – po to aby sos mógł lepiej oblepić makaron).
  6. Kolejno dodajemy stopniowo rukolę, ciągle mieszając (rukola powinna „zwiędnąć” pod wpływem ciepła. Dodajemy drobno starty parmezan i wykładamy na talerz. Na talerzu warto dodać jeszcze odrobinę startego parmezanu i posiekaną natkę pietruszki do dekoracji.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 4 porcji:

kCal525
Białko [g]40
Tłuszcz [g]11
Węglowodany [g]65
spaghetii al tono