Wegańskie ratatouille

7 lipiec 2019
Wegańskie ratatouille - obrazek

Jedno danie – wiele możliwości !

wegańskie ratatouille

Szczególną zaletą tego dania jest to, że jest to danie jednogarnkowe, robi się praktycznie samo i składa się z łatwo dostępnych produktów, które można mieć zawsze w lodówce/szafce. W tygodniu kiedy mam niewiele czasu na gotowanie, jest to najczęściej wybierana przeze mnie forma gotowania. Jeden gar jedzenia na kilka dni. Dzięki temu wiem, że codziennie uda mi się zjeść pełnowartościowy ciepły posiłek. A żeby się nie znudziło podaje je w różnych wersjach z kaszą, z makaronem lub z pieczywem.

Jest to propozycja dania wegańskiego, ale nie tylko dla wegan. Nawet jeśli jesteście mięsożercami, warto przynajmniej raz w tygodniu zrezygnować z mięsa i zastąpić je warzywami strączkowymi, które są źródłem roślinnego białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, cynku i jodu oraz niektórych witamin z grupy B !

Polecane są osobą z chorobami układu krążenia, podwyższonym cholesterolem, cukrzycą i insulinoopornością

Jeśli nie jesteście do nich przekonani, spróbujcie tego przepisu !

wegańskie ratatouille

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie
  • do podania: kasza, makaron lub bułka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa posiekać w dużą kostkę (cebulę i czosnek bardzo drobno).
  2. Cebulkę podsmażyć na łyżce oliwy w garnku lub głębokiej patelni.
  3. Wszystkie warzywa poza cieciorką wrzuć do garnka i zalej pomidorami z puszki i passatą.
  4. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną, zioła prowansalskie.
  5. Duś całość pod przykryciem aż warzywa całkowicie zmiękną (ok. 20-30 min).
  6. Kolejno dodaj trochę koncentratu pomidorowego oraz cieciorkę odsączoną z zalewy. Dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw ponownie jeśli trzeba.
  7. Podawaj z ugotowaną kaszą, makaronem lub bułką.
wegańskie ratatouille

Wartość odżywcza sosu (1 z 6 porcji):

kCal250
Białko [g]11,3
Tłuszcz [g]5,6
Węglowodany [g]34

+ kasza/ pieczywo/ makaron

Przepisy

Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem

Gnocchi w sosie pomidorowym z parmezanem

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Pomarańczowy budyń jaglany-przepis| wegański

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Najlepsza zupa krem z dyni i soczewicy- wegańska

Chleb żytni 100% na zakwasie

Chleb żytni 100% na zakwasie

Blog

Dietetyk kliniczny Zabrze & on-line

Dietetyk kliniczny Zabrze & on-line

Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki

Dieta w insulinooporności – zasady i wskazówki

Nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy

Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć

Insulinooporność – wszystko, co musisz wiedzieć

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

@ ania_formaodkuchni