zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki z mleczkiem kokosowym

zupa krem z marchewki

Wiem, że wiele osób często zastanawia się nad wyborem kolacyjnych dań, dlatego w dzisiejszym wpisie proponuję jedną z opcji, którą jest pyszny i aksamitny krem z marchwi. Choć u nas zupa pojawia się w różnych posiłkach, to jednak na wieczór wydaje się być idealnym daniem. Wbrew pozorom robi się ją bardzo szybko, a „ciężka praca” w kuchni ogranicza się do obrania warzyw, wrzucenia do gara i zblendowania. Dzięki dodatku mleczka kokosowego jest na prawdę sycąca! Aby stanowiła w pełni pożywny posiłek podałam ją z pieczonym udkiem kurczaka (ale może być pierś lub inne mięso) i świeżą, chrupiącą bułeczką.

Ja najbardziej lubię ją w wersji pikantnej z imbirem, papryką, curry, chillie – idealnej na rozgrzewkę podczas jesiennych wieczorów.

Przepis na pięć dużych porcji:

zupa krem z marchewki

Składniki: 

  • 2 l wody
  • 430 g ziemniaków*
  • 1 kg marchewki*
  • 1/2 pora
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki suszonego chillie, papryki ostrej, papryki słodkiej, curry, imbiru
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • *waga produktu po obraniu

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki obrać oraz pokroić na kawałki.
  2. Pokrojone warzywa razem z porem wrzucić do garnka, wlać 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól pieprz, przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu aż warzywa całkowicie zmiękną.
  3. Ugotowane warzywa zdjąć z ognia, zblendować z mleczkiem kokosowym, doprawić ponownie do smaku i dodać ok 2,5 łyżki soku z cytryny.
  4. Podawać z mięsem* z pieczonych ud kurczaka lub piersią z kurczaka oraz świeżym pieczywem + opcjonalnie orzechy włoskie/ pestki dyni.

* w wersji wegańskiej/ wegetariańskiej z wędzonym tofu, lub smażoną w przyprawach cieciorką

zupa krem z marchewki

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 5 porcji:

kCal 312
Białko [g] 6,4
Tłuszcz [g] 18
Węglowodany [g] 30

Porcja zupy + 100 g mięsa z kurczaka i bułka: 607 kCal/25 g T/62 g WW