Czasem zastanawiam się jakie ciasto upiec… Kombinuje jak zrobić zdrowszą wersję ulubionego, choć niezdrowego ciasta i kiedy już wydaje się, że się udało, okazuje się, że ciasto, które miało być tą lepszą wersją w rezultacie ma dużo więcej kalorii. Mimo że zazwyczaj nie uważam tego minus, to chciałam w końcu zrobić banalne ciasto, które ma niewielką wartość energetyczną. I tak w końcu powstało cukiniowe brownie. Dużą zaletą tego ciasta jest to, że składa się z prostych, łatwodostępnych składników.
PRZEPIS NA CUKINIOWE BROWNIE:
Składniki:
- 400 g startej cukinii (ok. 1,5 – 2 cukinie)
- 150 g płatków owsianych (u mnie zwykłe, ale jeśli ma być bez glutenu, to płatki bezglutenowe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki gorzkiego kakao
- 4 duże jajka
- 100 g ksylitolu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zmiel na mąkę.
- Cukinie zetrzyj na dużych oczkach.
- Wymieszaj dokładnie: zmielone płatki owsiane, cukinię, jajka, kakao i proszek do pieczenia/ sodę oczyszczoną i ksylitol.
- Umieść przygotowane ciasto w dużej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (lub innej foremce, np. tortownicy)
- Piecz w temperaturze 180*C przez 1 h.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i oblej polewą wystudzone ciasto.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 z 8 porcji)
kCal | 206 |
Białko [g] | 7,2 |
Tłuszcz [g] | 8 |
Węglowodany [g] | 25 |