Oryginalny przepisy na ratatouille nie zawiera mięsa i zazwyczaj jest podawany z bagietką. Mnie prawdopodobnie bardzo przypadłaby do gustu wersja wegetariańska, ale ponieważ miał być to pełnowartościowy obiad dla wszystkich domowników, dodałam chude mięso mielone z szynki i sporą ilość passaty, żeby sosu było dużo 🙂
Główne zalety tego dania to:
- proste, zdrowe składniki,
- możliwość przygotowania w jednym dużym garnku lub głębokiej patelni (robi się praktycznie sam),
- sos można podawać zarówno z makaronem, ryżem, kaszą i pieczywem,
- jak odstoi kolejny dzień w lodówce to jest jeszcze smaczniejszy, więc idealny żeby ugotować więcej na kilka dni.
PRZEPIS NA RATATOUILLE Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki na 5 porcji:
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 2 cukinie (600 g)
- mięso mielone chude z szynki 500 g
- 500 g passaty pomidorowej
- bakłażan
- papryka (można użyć pół żółtej, pół czerwonej)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- makaron 500 g
Sposób przygotowania:
- W dużej głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
- Podsmaż delikatnie cebulkę i za chwilę dodaj mięso mielone, wymieszaj i dopraw solą (dzięki temu cebulka się za mocno nie przyrumieni)
- Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę warzywa, duś ok. 5 min, kolejno dodaj pomidory w puszcze i passatę, duś ok. 10 min ciągle mieszając i dodaj posiekany drobno czosnek.
- Dopraw całość łyżką bazylii, oregano, ziół prowansalskich, łyżeczką słodkiej, ostrej i wędzonej papryki oraz solą i pieprzem (wg upodobań)
- Duś całość ok 1h godzinę na małym ogniu.
- Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 z 5 porcji)
kCal | 650 |
Białko [g] | 40 |
Tłuszcz [g] | 12,6 |
Węglowodany [g] | 88,5 |