ratatoullie

Ratatouille z mięsem mielonym

Oryginalny przepisy na ratatouille nie zawiera mięsa i zazwyczaj jest podawany z bagietką. Mnie prawdopodobnie bardzo przypadłaby do gustu wersja wegetariańska, ale ponieważ miał być to pełnowartościowy obiad dla wszystkich domowników, dodałam chude mięso mielone z szynki i sporą ilość passaty, żeby sosu było dużo 🙂

Główne zalety tego dania to:

  • proste, zdrowe składniki,
  • możliwość przygotowania w jednym dużym garnku lub głębokiej patelni (robi się praktycznie sam),
  • sos można podawać zarówno z makaronem, ryżem, kaszą i pieczywem,
  • jak odstoi kolejny dzień w lodówce to jest jeszcze smaczniejszy, więc idealny żeby ugotować więcej na kilka dni.

ratatoullie

PRZEPIS NA RATATOUILLE Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki na 5 porcji:

  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cukinie (600 g)
  • mięso mielone chude z szynki 500 g
  • 500 g passaty pomidorowej
  • bakłażan
  • papryka (można użyć pół żółtej, pół czerwonej)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • makaron 500 g

Sposób przygotowania:

  1. W dużej głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
  2. Podsmaż delikatnie cebulkę i za chwilę dodaj mięso mielone, wymieszaj i dopraw solą (dzięki temu cebulka się za mocno nie przyrumieni)
  3. Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę warzywa, duś ok. 5 min, kolejno dodaj pomidory w puszcze i passatę, duś ok. 10 min ciągle mieszając i dodaj posiekany drobno czosnek.
  4. Dopraw całość łyżką bazylii, oregano, ziół prowansalskich, łyżeczką słodkiej, ostrej i wędzonej papryki oraz solą i pieprzem (wg upodobań)
  5. Duś całość ok 1h godzinę na małym ogniu.
  6. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 z 5 porcji)

kCal 650
Białko [g] 40
Tłuszcz  [g] 12,6
Węglowodany  [g] 88,5

ratatoullie

ratatoullie