SERNIK SNIKERS

Sernik na zimno fit SNIKERS

Dziś przedstawiamy przepis na ciasto Sernik a’la „snikers”

Miał być lekki białkowy serniczek, ale nic co zawiera 100 g masła orzechowego i 100 g orzechów nie może być lekkie, nie dajcie się zwieść 😀 Natomiast na pewno lepsze niż kupne ciasto ze sklepu 🙂 W końcu bogate w pełnowartościowe białko, niezbędne tłuszcze i błonnik ❗️

SERNIK SNIKERS
SERNIK SNIKERS


Składniki:

Spód:

  • 60 g daktyli
  • 50 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych
  • 40 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 500 g twarogu chudego
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 70 g masła orzechowego
  • odżywka białkowa (smak: wanilia, ciastko, snikers) – 90 g (3 miarki)
  • 25 g żelatyny

Karmel daktylowy:

  • 200 g daktyli
  • 30 g masła orzechowego

Do podania:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • orzeszki arachidowe

Sposób przygotowania:

  • Spód: 60 g daktyli zalać wrzątkiem, odczekać aż zmiękną i zblendować na mus, dodać zmnielone płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wymieszać. Powinna powstać zwarta masa z której możemy uformować kulę i wykładać spód ciasta (nie powinno się zbyt mocno lepić).Wyłożyć przygotowaną masą spód tortownicy obłożony papierem do pieczenia (bardzo cienki spód ok.4 mm) Schłodzić w lodówce.
  • Masa serowa: Twaróg zblendować z 70 g masła orzechowego jogurtem, i 3 miarkami odżywki białkowej (np. waniliowa lub ciasteczkowa) i 100 ml wody (lub opcjonalnie mleka). Odżywkę można pominąć, ale wtedy należy dosłodzić masę miodem lub ksylitolem. Żelatynę rozpuścić w 100 g (najlepiej jeśli wody będzie jeszcze mniej, ale ważne aby żelatyna się dobrze rozpuściła) bardzo ciepłej ale nie wrzącej wody. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie zblendować. Wyłożyć masę na przygotowany spód i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Przygotować daktylowy karmel: 200 g daktyli zalać wrzątkiem (ok. 120 ml). Odczekać aż zmiękną i zblendować daktyle z 30 g masła orzechowego. Kiedy masa serowa stężeje wyłożyć na górę daktylowy karmel. Udekorować orzeszkami i polać roztopioną czekoladą. Polewać cienkimi strużkami, aby łatwiej było kroić po zastygnięciu. Schłodzić w lodówce.
SERNIK SNIKERS

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 8 porcji:

kCal460
Białko [g]34
Tłuszcz [g]18
Węglowodany [g]36

Na pewno nie jest to najlżejszy sernik jaki można było zrobić, ale jako opcja dla II śniadania czy podwieczorku na pewno jest ok ! Jest bardzo sycące. No i patrząc na ilość białka, mogłabym się pokusić o stwierdzenie, że nawet idealny posiłek potreningowy. Wyobraźcie sobie ile kalorii może mieć ciasto „snikers” z cukierni z pełnotłustym twarogiem, dodatkiem masła, cukru i masy karmelu…