Wiem, że wiele osób często zastanawia się nad wyborem kolacyjnych dań, dlatego w dzisiejszym wpisie proponuję jedną z opcji, którą jest pyszny i aksamitny krem z marchwi. Choć u nas zupa pojawia się w różnych posiłkach, to jednak na wieczór wydaje się być idealnym daniem. Wbrew pozorom robi się ją bardzo szybko, a „ciężka praca” w kuchni ogranicza się do obrania warzyw, wrzucenia do gara i zblendowania. Dzięki dodatku mleczka kokosowego jest na prawdę sycąca! Aby stanowiła w pełni pożywny posiłek podałam ją z pieczonym udkiem kurczaka (ale może być pierś lub inne mięso) i świeżą, chrupiącą bułeczką.
Ja najbardziej lubię ją w wersji pikantnej z imbirem, papryką, curry, chillie – idealnej na rozgrzewkę podczas jesiennych wieczorów.
Przepis na pięć dużych porcji:
Składniki:
- 2 l wody
- 430 g ziemniaków*
- 1 kg marchewki*
- 1/2 pora
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: 1/2 łyżeczki suszonego chillie, papryki ostrej, papryki słodkiej, curry, imbiru
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- *waga produktu po obraniu
Sposób przygotowania:
- Marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki obrać oraz pokroić na kawałki.
- Pokrojone warzywa razem z porem wrzucić do garnka, wlać 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól pieprz, przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu aż warzywa całkowicie zmiękną.
- Ugotowane warzywa zdjąć z ognia, zblendować z mleczkiem kokosowym, doprawić ponownie do smaku i dodać ok 2,5 łyżki soku z cytryny.
- Podawać z mięsem* z pieczonych ud kurczaka lub piersią z kurczaka oraz świeżym pieczywem + opcjonalnie orzechy włoskie/ pestki dyni.
* w wersji wegańskiej/ wegetariańskiej z wędzonym tofu, lub smażoną w przyprawach cieciorką
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 5 porcji:
kCal | 312 |
Białko [g] | 6,4 |
Tłuszcz [g] | 18 |
Węglowodany [g] | 30 |
Porcja zupy + 100 g mięsa z kurczaka i bułka: 607 kCal/25 g T/62 g WW