Prosto, sezonowo i zdrowo ! Przedstawiam Wam prosty przepis na tartę kokosową z budyniem i malinami. Spód tarty jest z mąki kokosowej, budyń zrobiłam na mleczku kokosowym. Tutaj muszę dodać, że budyń na mleczku kokosowym ma specyficzny smak, więc jeśli ktoś nie jest fanem kokosa, polecam użyć zwykłego mleka.
W tym przepisie użyłam waniliowego budyniu w proszku. Oczywiście polecam spróbować wykonać budyń samemu z żółtkami i mąką ziemniaczaną (przepis na domowy budyń na pewno niedługo pokaże się na blogu), jednak wiem, że dla większości będzie to nie do przejścia. Swoją drogą uważam, że zrobienie domowego budyniu wymaga odrobiny wprawy, to myślę że większość amatorów kuchni poradzi sobie z przygotowaniem budyniu sklepowego.
Składniki:
- 100 g mąki kokoswej
- 40 g masła klarowanego
- 3 jajka
- 100 g wody
- ok. 300 g malin
- opakowanie waniliowego budyniu bez cukru
- 400 ml mleczka kokosowego
- erytrol 120 g/ ksylitol/ cukier
Sposób przygotowania:
SPÓD:
1. Rozpuść masło klarowane, ostudź.
2. Wymieszaj dokładnie jaja, masło, wodę, wiórki, mąkę kokosową i kilka łyżek erytrolu (ciasto ma konsystencję gęstego puree)
3. Rozprowadź masę na małej foremce do tarty (27 cm)
4. Piecz w 180*C przez 15 min. Wystudź.
KREM:
1. Zagotuj 300 ml mleczka kokosowego z erytrolem.
2. 100 ml mleczka wymieszaj z proszkiem budyniowym (wanilia/ śmietanka).
3. Dodaj mleczko z budyniem do gotującego się mleka, mieszaj aż do całkowitego zgęstnienia.
4. Ostaw budyń do ostygnięcia.
5. Wyłóż krem na wystudzony spód ciasta udekoruj malinami.
6. Schłodź kilka godzin w lodówce.
ilość porcji: 8
Wartość odżywcza jednej porcji:
kCal | 275 |
Białko | 7 |
Tłuszcz | 21 |
Węglowodany | 13 |