Ten jabłecznik zaliczam do tych najlepszych zdrowszych wersji ciast jakie robiłam ! Większość tego typy ciast jest robionych na kruchym cieście, do którego dodaje się kostkę masła, co po podbija mocno zawartość tłuszczu i kalorii a jak wiemy, nie zawsze jest na to „miejsce”.
Dla mnie nic mu nie brakuje w porównaniu do tych klasycznych przepisów.
Składniki na spód:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej (może być też pszenna)
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być też pszenna)
- 1 opakowanie (150 g ) jogurtu naturalnego skyr
- 1 jajko
- 80 g erytrolu (można zastąpić innym słodziłem)
- 2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia
Składniki na farsz jabłkowy:
- 1800 g jabłek
- 2-3 płaskie łyżeczki cynamon
Składniki na kruszonkę:
- 60 g erytrolu
- 200 g mąki orkiszowej
- 80 g roztopionego oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka dokładnie umyć i posiekać albo zetrzeć na tarce. Ja nigdy nie obieram jabłek ze skórki. Zaraz pod nią znajduję się wiele witamin i błonnika !
- Wrzucić jabłka do garnka i dusić na małym ogniu aż się rozpadną. Wiele zależy od rodzaju jabłek, najlepsze są te soczyste i słodkie (u mnie do tej pory sprawdziła się odmiana prince i jonaprince). Niezależnie od tego jakie masz jabłka ważne, aby powstała z nich gęsta papka, powinny być zwarte i klejące, tak aby farsz był stały i jabłka nie wypadały po przekrojeniu ciasta.
- Na koniec dodaj cynamon, jeśli lubisz i odstaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik na 180*C.
- 150 g mąki orkiszowej i pełnoziarnistej wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i erytrolem, kolejno dodaj skyr oraz jajko. Dokładnie wyrabiaj tak aby powstała zwarta kulka (powinna być lekko wilgotna, ale nie powinna oblepiać palców). Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 min do lodówki.
- Przygotuj kruszonkę: 200 g mąki wymieszaj z 80 g erytrolu i 80 g roztopionego oleju kokosowego. Powinny powstać luźne grudki. Odstaw kruszonkę do lodówki na min. 15 min.
- Wyjmij z lodówki ciasto na spód, rozwałkuj cienkie ciasto na całej blasze (u mnie bardzo duża blacha bo aż 30 x 20 cm) – ciasto powinno być cienko rozwałkowane, bo trochę urośnie podczas pieczenia.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 7 min.
- Po tym czasie wyłóż na spód jabłka i wysyp kruszonkę.
- Piecz dalej w 180*C jeszcze ok. 30 min.
!!! jeśli masz mniejszą blachę możesz z ciasta które Ci zostało
(lepiej żeby ciasto miało cienki spód) zrobić małe ciasteczka, np. w formie mini pierożków nadzianych dżemem lub czekoladą – smakują wyśmienicie!!! możesz też zrezygnować z kruszonki i z kawałków ciasta na spód zrobić kratkę na wierzchu
Wartość odżywcza 1 z 15 kawałków:
kCal | 200 |
Białko [g] | 5,2 |
Tłuszcz [g] | 6,7 |
Węglowodany [g] | 27,4 |