Myślę, że trochę nietypowo, ale owsianka wysokobiałkowa z serkiem wiejskim stała się wielkim odkryciem! Do tej pory jadłam ją z truskawkami z patelni lub rozmrożonymi i wydaje mi się, że takie połączenie jest idealne, ale próbowałam też wymieszaną z bananem i daktylami – nieźle 🙂 Jest wysokobiałkowa, ponieważ całość ma aż 60 g białka !
Zdecydowanie należę do fanek owsianki pod każdą postacią ! Owsianka gości w moim menu bardzo często. Czasem na śniadanie, czasem po treningu i również często na kolację. Tak, zajadam się węglowodanami i owocami na wieczór. Często wracam wieczorem po fitnessach i treningach bardzo głodna, totalnie wypłukana z glikogenu i z ogromną ochotą na słodkie. Owsianka ma kilka ważnych dla mnie zalet:
- sycąca – szczególnie jeśli bulicie bardziej płynną owsiankę
- słodka – ja uwielbiam słodkie <3
- wysokobiałkowa – idealna po treningu
- łatwostrawna
- wysoko-węglowodanowa – idealne uzupełnienie energii po treningu
Zastanawiałam się, czy potrzebny jest przepis, bo przecież wystarczy dodać serek wiejski… ale żeby nie było wątpliwości, sposób przygotowania owsianki wysokobiałkowej poniżej:
Składniki:
- 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
- 150 g truskawek
- 100 g płatków owsianych
- 1 miarka odżywki białkowej (wanilia)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Płatki owsiane ugotuj na wodzie na gęsto, przestudź lekko i dodaj odżywkę białkową (np. waniliową).
- Truskawki pokrój i duś na patelni (bez tłuszczu) aż powstanie gęsty sos/ możesz użyć mrożonych truskawek
- Owsiankę wymieszaj z serkiem (lub ułóż serek obok), dodaj truskawki.
- Polej miodem
ilość porcji: 2 (dla mnie są to dwie porcje, ale dla większego dzika jedna :))
Wartość odżywcza 1 porcji
kCal | 400 |
Węglowodany | 48 |
Białko | 30 |
Tłuszcz | 8,4 |