Lato to idealny czas na lekkie ciasta z galaretka i owocami. W sezonie truskawkowym jest to biszkopt z truskawkami i galaretką truskawkową a w kolejnych miesiącach są to jeszcze borówki, maliny, brzoskwinie i inne ulubione owoce sezonowe.
Biszkopt zrobiłam z klasycznego przepisu, gdzie daje się łyżkę mąki na jedno jajko, jednak ja zamiast mąki pszennej użyłam zmielonych na mąkę płatków owsianych (można kupić gotowe również bezglutenowe lub zmielić płatki owsiane górskie w blenderze). Biszkopt przełożyłam chudym twarożkiem, wyłożyłam truskawki i wylałam galaretkę. Użyłam zwykłej galaretki truskawkowej, ale w niektórych sklepach można znaleźć galaretki bez cukru. Takie galaretki z dodatkiem ksylitolu lub erytrolu będą świetnie nadawały się dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (2 x 75 g)
- 6 dużych jaj
- 6 łyżek zmielonych płatków owsianych* (80 g)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (15 g)
- ser twarogowy chudy (250 g)
- 1 skyr naturalny (150 g)
- erytrytol** (ilość wg upodobań u mnie ok 6 łyżek do biszkoptu i 3 łyżki do sera)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Truskawki oczyścić i usunąć szypułki
- Galaretkę przygotować w misce zgodnie z opisem na opakowaniu jednak używając mniej wody (ja użyłam 700 ml wody na 150 g galaretki w proszku), ostawić do ostygnięcia.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek.
- Kiedy piana będzie sztywna dodawać po łyżce erytrolu, ciągle miksując.
- Następnie zmiksować żółtka jaj i powoli zmieszać szpatułką do białek.
- Łyżka po łyżce powoli zmieszać przesianą przez sito (polecam nie rezygnować z przesiewania!) mąkę owsianą, ziemniaczaną i sodę oczyszczoną. Delikatnie mieszać tylko do uzyskania jednolitej masy i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 min w 180*C.
- Po upieczeniu wystudzić biszkopt i zmatowić (lekko zeskrobuję górną chrupiącą warstwę biszkoptu nożem do chleba aby lepiej kleił się ser i żeby ciasto się nie rozwarstwiało)
- W między czasie gdy galaretka ostygnie wsadzam ją na trochę do lodówki aby lekko zgęstniałą (kiedy wyłoży się bardzo lejącą galaretkę na przygotowany spód, galaretka wsiąknie w biszkopt)
- Miksuję twaróg ze skyrem, sokiem z cytryny i erytrolem, a następnie smaruję cienką warstwę sera na biszkopcie. Kolejno układam truskawki.
- Zalewam twaróg z truskawkami gęstą galaretką i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia
Wartość odżywcza 1 z 12 kawałków:
kCal | 175 |
Białko [g] | 11,8 |
Tłuszcz [g] | 3,8 |
Węglowodany [g] | 22,8 |
* Użyłam zwykłych płatków owsianych górskich, ale osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć płatków bezglutenowych
**Do słodzenia biszkoptu i sera użyłam erytrolu ale o zamiennikach cukru możesz przeczytać tutaj
Możesz również użyć ksylitolu lub zwykłego cukru, jednak nie w ilości jednej szklanki jak poleca większość przepisów a np. 3-4 łyżek stołowych (galaretka jest już słodka)