Puszyste, bezglutenowe wytrawne placki gryczano-cukiniowe z dipem jogurtowo-koperkowym.
Placki, omlety, pancakes to chyba najczęściej wybierane przeze mnie posiłki „na wynos”. Łatwe do przetransportowania, bo nie trzeba zabierać dodatkowych pudełek, smaczne również na zimno i wygodne w jedzeniu. Jednak zazwyczaj są to omlety na słodko, dlatego dla urozmaicenia chciałam stworzyć jakiś przepis na wytrawne placki.
Placki są bardzo delikatne w smaku i przepis jest na pewno świetną bazą, którą warto urozmaicać o różne przyprawy. Ja użyłam tylko świeżych ziół, soli i pieprzu a dla wzmocnienia smaku zrobiłam prosty dip jogurtowy z koperkiem. W tym przepisie użyłam mąki gryczanej a więc placki są bezglutenowe.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 3 jajka
- 120 g mąki gryczanej
- 3 łyżki koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
- Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, starta cukinię wymieszać z żółtymi, ziołami, sokiem z cytryny i mąką następnie delikatnie wmieszać do białek.
- Placki smażyć na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju (uwaga: nie solić cukinii za wcześnie, doprawić dopiero na koniec, żeby nie puściła za dużo wody)
- Jogurt doprawić solą, pieprzem i łyżką koperku.
- Placki podawać z łyżką dipu jogurtowego, dodatkowo można dodać kilka plasterków łososia wędzonego.
Ilość porcji: 2
Wartość odżywcza jednej porcji:
kCal | 401,6 |
Białko | 23 g |
Tłuszcz | 11 g |
Węglowodany | 49,5 g |