placki z cukinią 2

Wytrawne placki gryczano-cukiniowe

   Puszyste, bezglutenowe wytrawne placki gryczano-cukiniowe z dipem jogurtowo-koperkowym.

placki gryczano-cukiniowe 3

Placki, omlety, pancakes to chyba najczęściej wybierane przeze mnie posiłki „na wynos”. Łatwe do przetransportowania, bo nie trzeba zabierać dodatkowych pudełek, smaczne również na zimno i wygodne w jedzeniu. Jednak zazwyczaj są to omlety na słodko, dlatego dla urozmaicenia chciałam stworzyć jakiś przepis na wytrawne placki.

Placki są bardzo delikatne w smaku i przepis jest na pewno świetną bazą, którą warto urozmaicać o różne przyprawy. Ja użyłam tylko świeżych ziół, soli i pieprzu a dla wzmocnienia smaku zrobiłam prosty dip jogurtowy z koperkiem. W tym przepisie użyłam mąki gryczanej a więc placki są bezglutenowe.

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • 3 jajka
  • 120 g mąki gryczanej
  • 3 łyżki koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

  1.  Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, starta cukinię wymieszać z żółtymi, ziołami, sokiem z cytryny i mąką następnie delikatnie wmieszać do białek.
  2. Placki smażyć na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju (uwaga: nie solić cukinii za wcześnie, doprawić dopiero na koniec, żeby nie puściła za dużo wody)
  3.  Jogurt doprawić solą, pieprzem i łyżką koperku.
  4. Placki podawać z łyżką dipu jogurtowego, dodatkowo można dodać kilka plasterków łososia wędzonego.

placki gryczano-cukiniowe 2

placki gryczano-cukiniowe 1

Ilość porcji: 2

Wartość odżywcza jednej porcji:

kCal 401,6
Białko   23 g
Tłuszcz   11 g
Węglowodany 49,5 g