Dziś przedstawiamy przepis na ciasto Sernik a’la „snikers”
Miał być lekki białkowy serniczek, ale nic co zawiera 100 g masła orzechowego i 100 g orzechów nie może być lekkie, nie dajcie się zwieść 😀 Natomiast na pewno lepsze niż kupne ciasto ze sklepu 🙂 W końcu bogate w pełnowartościowe białko, niezbędne tłuszcze i błonnik ❗️
Składniki:
Spód:
- 60 g daktyli
- 50 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych
- 40 g wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 500 g twarogu chudego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 70 g masła orzechowego
- odżywka białkowa (smak: wanilia, ciastko, snikers) – 90 g (3 miarki)
- 25 g żelatyny
Karmel daktylowy:
- 200 g daktyli
- 30 g masła orzechowego
Do podania:
- 50 g czekolady gorzkiej
- orzeszki arachidowe
Sposób przygotowania:
- Spód: 60 g daktyli zalać wrzątkiem, odczekać aż zmiękną i zblendować na mus, dodać zmnielone płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wymieszać. Powinna powstać zwarta masa z której możemy uformować kulę i wykładać spód ciasta (nie powinno się zbyt mocno lepić).Wyłożyć przygotowaną masą spód tortownicy obłożony papierem do pieczenia (bardzo cienki spód ok.4 mm) Schłodzić w lodówce.
- Masa serowa: Twaróg zblendować z 70 g masła orzechowego jogurtem, i 3 miarkami odżywki białkowej (np. waniliowa lub ciasteczkowa) i 100 ml wody (lub opcjonalnie mleka). Odżywkę można pominąć, ale wtedy należy dosłodzić masę miodem lub ksylitolem. Żelatynę rozpuścić w 100 g (najlepiej jeśli wody będzie jeszcze mniej, ale ważne aby żelatyna się dobrze rozpuściła) bardzo ciepłej ale nie wrzącej wody. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie zblendować. Wyłożyć masę na przygotowany spód i schłodzić kilka godzin w lodówce.
- Przygotować daktylowy karmel: 200 g daktyli zalać wrzątkiem (ok. 120 ml). Odczekać aż zmiękną i zblendować daktyle z 30 g masła orzechowego. Kiedy masa serowa stężeje wyłożyć na górę daktylowy karmel. Udekorować orzeszkami i polać roztopioną czekoladą. Polewać cienkimi strużkami, aby łatwiej było kroić po zastygnięciu. Schłodzić w lodówce.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 8 porcji:
kCal | 460 |
Białko [g] | 34 |
Tłuszcz [g] | 18 |
Węglowodany [g] | 36 |
Na pewno nie jest to najlżejszy sernik jaki można było zrobić, ale jako opcja dla II śniadania czy podwieczorku na pewno jest ok ! Jest bardzo sycące. No i patrząc na ilość białka, mogłabym się pokusić o stwierdzenie, że nawet idealny posiłek potreningowy. Wyobraźcie sobie ile kalorii może mieć ciasto „snikers” z cukierni z pełnotłustym twarogiem, dodatkiem masła, cukru i masy karmelu…