Wiosna już daje o sobie znać za oknem, więc i w kuchni czas na nowe produkty. A jak wiosna, to na pierwszy rzut – SZPARAGI.
Dla mnie zdecydowanie najlepsze połączenie to te podane z sosem holenderskim z jajkiem w koszulce i ziemniaczkami. Obiad składa się z prostych składników, ale wymaga kilku technicznych kwestii, takich jak przygotowanie sosu holenderskiego (cała sztuka polega na tym, aby go nie zważyć) oraz jajka w koszulce. To nie są trudne rzeczy ale wymagają jednak trochę skupienia. Zachęcam Was do spróbowania !
Sos holenderski od strony dietetycznej nie jest specjalnie polecany, ale w towarzystwie szparagów warto przymknąć na to oko 🙂 Żeby nie przesadzać z dodatkiem masła, postanowiłam odchudzić go zamieniając jego część na mleko.
SKŁADNIKI:
- Ziemniaki
- Koperek
- Jajko
- 4 żółtka
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
- pęczek szparagów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków.
- Przygotowujemy sos holenderski: żółtka ubić na białą puszystą masę, cały czas ubijając dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz (ubijam żółtka z metalowej miseczce). W międzyczasie zagotować małą ilość wody w garnuszku. Cały czas ubijając żółtka powoli małym strumieniem dolewamy gorącego masła i kolejno ciepłe mleko. Wstawiamy miseczkę na garnuszek z gotującą się wodą, tak aby nie dotykał wody (jest to tzw. kąpiel wodna) i dalej miksujemy aż do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji majonezu.
- Szparagi należy umyć i odłamać końcówki gotujemy ok 5 min. w wysokim garnku. Układamy te pionowo tak aby górne łodyżki (bardziej delikatne) gotowały się na parze.
- Jajko wbijamy do małej filiżanki. Gotujemy wodę w małym garnuszku solimy i dodajemy łyżeczkę octu. Wodę należy zagotować, kolejno zmniejszyć ogień tak aby nie bulgotała. Delikatnie zanurzamy filiżankę z jajkiem i wrzucamy jajko do garnuszka. Mieszamy lekko, chcą jakby przykryć żółtko rozlewającym się białkiem. Zwiększamy lekko ognień i gotujemy ok 2 min. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzawkową.
- Podajemy ugotowane ziemniaki, szparagi polane sosem i jajko.
Wartość odżywcza porcji na zdjęciu (350 g ziemniaków / 200 g szparagów / 1/6 porcji sosu holenderskiego / 1 jajko)
kCal | 500 |
Białko [g] | 20 |
Tłuszcz [g] | 17,5 |
Węglowodany [g] | 64 |