Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z ud kurczaka
- cebula
- włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka)
- makaron ryżowy 300 g
- 1 czerwona papryka
- 500 g pieczarek
- 1,5 cukinii
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ja użyłam pasty kanokwan)
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina imbiru, odrobina kurkumy, łyżeczka curry,
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- papryczka pepperoni
- cebula
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wrzucić mięso, włoszczyznę, cebulę i czosnek (nie siekam wrzucam w całości, żeby łatwo wyciągnąć – ugotowane warzywa cebulowe są dużo lepiej strawne niż przysmażone), zalej wodą (ok. 2,5l) sól i pieprz – ugotuj wywar.
2. Kiedy mięso i warzywa zmiękną odcedź wywar i dodaj posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Gotuj aż warzywa zmiękną (ok. 20 min)
3. Dopraw zupę pastą curry, przyprawą curry w proszku, imbirem w proszku i kurkumą (uwaga! kurkumy i imbiru nie za dużo, wystarczą około jedna, dwie szczypty).
4. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i dwie łyżki soku z cytryny lub odrobinę więcej w zależności od upodobań (cytryna dodaje dużo smaku, dzięki niej zupa jest rześka, lekko kwaśna im więcej mleczka kokosowego tym należny dodać więcej soku z cytryny), dodaj też posiekany gruby szczypior i kukurydzę z puszki. W tym momencie dodałam też papryczkę pepperoni, ale jeśli nie lubicie ostrych potraw możecie z niej zrezygnować lub usunąć wszystkie pestki (ja część usunęłam, choć bardzo lubię pikantne dania, ale wtedy chyba cały gar musiałabym zjeść sama :D).
5. Zupę podaję z makaronem ryżowym i mięsem z ud kurczaka, na których ugotowałam zupę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 4 porcji
kCal | 683 |
Białko [g] | 36 |
Tłuszcz [g] | 26 |
Węglowodany [g] | 74 |