tajska zupa

Tajska zupa z makaronem ryżowym

Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z ud kurczaka
  • cebula
  • włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka)
  • makaron ryżowy 300 g
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g pieczarek
  • 1,5 cukinii
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ja użyłam pasty kanokwan)
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina imbiru, odrobina kurkumy, łyżeczka curry, 
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • papryczka pepperoni
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzucić mięso, włoszczyznę, cebulę i czosnek (nie siekam wrzucam w całości, żeby łatwo wyciągnąć – ugotowane warzywa cebulowe są dużo lepiej strawne niż przysmażone), zalej wodą (ok. 2,5l) sól i pieprz – ugotuj wywar.
2. Kiedy mięso i warzywa zmiękną odcedź wywar i dodaj posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Gotuj aż warzywa zmiękną (ok. 20 min)
3. Dopraw zupę pastą curry, przyprawą curry w proszku, imbirem w proszku i kurkumą (uwaga! kurkumy i imbiru nie za dużo, wystarczą około jedna, dwie szczypty).
4. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i dwie łyżki soku z cytryny lub odrobinę więcej w zależności od upodobań (cytryna dodaje dużo smaku, dzięki niej zupa jest rześka, lekko kwaśna im więcej mleczka kokosowego tym należny dodać więcej soku z cytryny), dodaj też posiekany gruby szczypior i kukurydzę z puszki. W tym momencie dodałam też papryczkę pepperoni, ale jeśli nie lubicie ostrych potraw możecie z niej zrezygnować lub usunąć wszystkie pestki (ja część usunęłam, choć bardzo lubię pikantne dania, ale wtedy chyba cały gar musiałabym zjeść sama :D).
5. Zupę podaję z makaronem ryżowym i mięsem z ud kurczaka, na których ugotowałam zupę.

tajska zupa

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 4 porcji

kCal683
Białko [g]36
Tłuszcz [g]26
Węglowodany [g]74
tajska zupa