tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

 to nic innego jak omlet z ziemniakami. Zazwyczaj są to po prostu surowe podsmażone na patelni ziemniaki z cebulą i zalane roztrzepanymi jajkami. Ja zazwyczaj przygotowuje to danie, kiedy zostało mi trochę ziemniaków z obiadu. Często specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby móc przygotować ten omlet na kolację lub do lunch boxa na kolejny dzień.

Tym razem dodałam jeszcze cukinię i paprykę, które też już prosiły się o zjedzenie. A wersji „premium” możecie dodać na górę ser mozzarella, który roztopi się podczas pieczenia. 

W przepisie podałam proporcje, z których przygotowywałam tortillę ze zdjęcia, ale możesz użyć dowolnych proporcji i różnych warzyw w zależności co akurat masz w lodówce. 

omlet z ziemniakami

Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • cebula
  • suszone pomidory
  • pomidory koktajlowe
  • świeża bazylia
  • 10 jajek
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z cebulką.
  2. Jajka roztrzepać dokładnie z przyprawami i ziołami (sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia itp.). Najlepiej zblendować.
  3. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.
  4. Wymieszać warzywa z jajkami i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w 190 st. C ok. 20 min. aż masa jajeczna się zetnie.
  6. Podaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.

To danie można przygotować też z ziemniaków surowych, które kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni aż zmiękną, jednak wersja z ugotowanymi ziemniakami jest zdecydowanie zdrowsza.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 8 porcji

kCal 170
Białko [g] 11
Tłuszcz [g] 8,3
Węglowodany [g] 12,5

 

omlet z ziemniakami  omlet z ziemniakami