to nic innego jak omlet z ziemniakami. Zazwyczaj są to po prostu surowe podsmażone na patelni ziemniaki z cebulą i zalane roztrzepanymi jajkami. Ja zazwyczaj przygotowuje to danie, kiedy zostało mi trochę ziemniaków z obiadu. Często specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby móc przygotować ten omlet na kolację lub do lunch boxa na kolejny dzień.
Tym razem dodałam jeszcze cukinię i paprykę, które też już prosiły się o zjedzenie. A wersji „premium” możecie dodać na górę ser mozzarella, który roztopi się podczas pieczenia.
W przepisie podałam proporcje, z których przygotowywałam tortillę ze zdjęcia, ale możesz użyć dowolnych proporcji i różnych warzyw w zależności co akurat masz w lodówce.
Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cukinia
- cebula
- suszone pomidory
- pomidory koktajlowe
- świeża bazylia
- 10 jajek
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cukinię i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z cebulką.
- Jajka roztrzepać dokładnie z przyprawami i ziołami (sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia itp.). Najlepiej zblendować.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.
- Wymieszać warzywa z jajkami i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w 190 st. C ok. 20 min. aż masa jajeczna się zetnie.
- Podaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.
To danie można przygotować też z ziemniaków surowych, które kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni aż zmiękną, jednak wersja z ugotowanymi ziemniakami jest zdecydowanie zdrowsza.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 8 porcji
kCal | 170 |
Białko [g] | 11 |
Tłuszcz [g] | 8,3 |
Węglowodany [g] | 12,5 |