Ta sałatka jest zdecydowanie moim faworytem jeśli chodzi o sałatki. Najlepiej smakuje polana sosem miodowo-musztardowym z kawałkiem świeżego pieczywa.
Sałatka jest bardzo sycąca i bogata w wiele składników !
Ostatnim razem udało mi się ją zjeść ze świeżo upieczoną bułeczka razową z przepisy mojewypieki.pl. Polecam 🙂
SKŁADNIKI (na 1 porcję)
- 1/3 puszki cieciorki odsączonej z zalewy
- ok. 35 g sera feta (oryginalny)
- duża garść miksu sałat
- pomidor malinowy lub kilka koktajlowych
- 1/3 ogórka długiego
- 4 czarne oliwki
- 2 suszone pomidory
- łyżka oliwy
SKŁADNIKI NA DRESSING (na 3 sałatki) :
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta ziołowego pieprzu
- pół łyżeczki/ lub 1 płaska musztardy delikatesowej
- pół łyżeczki/ lub 1 płaska miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cieciorkę wrzucić do miseczki doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej, dodać łyżkę oliwy i kilka kropel soku z cytryny. Tak przyprawioną cieciorkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut, mieszając co chwilę aby się lekko zrumieniła.
- Resztę warzyw posiekać i ułożyć na talerzu, kolejno dodać usmażoną cieciorkę i ser feta.
- Składniki na dressing dokładnie zblendować i polać sałatkę łyżką sosu.
Wartość odżywcza 1 porcji wraz z łyżką dressingu
kCal | 426 |
Białko [g] | 14 |
Tłuszcz [g] | 28,7 |
Węglowodany [g] | 22 |