Jogurt z owocami to jedna z częstszych propozycji na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek w planach dietetycznych moich podopiecznych. Zdecydowaną zaletą jest to, że można przygotować więcej porcji na kilka posiłków. W zależności od upodobań polecam różne owoce zarówno świeże jak i mrożone 🙂 Można kombinować do woli.
Tym razem przygotowałam jogurt, który miał mieć stosunkowo małą wartość energetyczną, dużą zawartość białka, dużą smakowitość i dużą sytość. Czyli wszystko czego potrzeba na redukcji: dużo i dobre ale mało kcal 😀
Składniki:
- 1 skyr waniliowy (piątnica)
- 1 skyr naturalny
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 25 g) -> można użyć też zwykłego musli
- 1 łyżka nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym lub pominąć)
- 2,5 łyżki konfitury z tego przepisu (lub po prostu mrożonych wiśni)
Sposób przygotowania:
- Wymieszać oba skyry razem.
- Wymieszać razem płatki i chia.
- Do wysokiej szklanki / słoika / pojemnika dodawać kolejno warstwami jogurty – płatki z chia – wiśnie
- Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Wartość odżywcza:
kCal | 400 |
Białko [g] | 37 |
Tłuszcz [g] | 4 |
Węglowodany [g] | 52 |