To jest jedno z tych dań, które lubię najbardziej bo… jest DUŻO, jest SMACZNIE a stosunkowo NIEWIELE KCAL. Mimo tego, że są to placki warzywne, do na prawdę można się nimi bardzo najeść, są niesamowicie sycące, lekkie i pożywne !
Ostatnio chodzą mi po głowie placki ziemniaczane, ale przyznam że ta wersja cukiniowo-marchewkowa bardzo przypadła mi do gustu. No i również świetna propozycja na lekki letni obiad, bez mięsa, ale za to ze sporą ilością pełnowartościowego białka.
Składniki:
- 700 g startej cukinii
- 400 g startej marchewki
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić inną mąką)
- 3 jaja
- masło klarowane do smażenia 30 g
- świeży koperek i pietruszka
- 200 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić wy dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 min.
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją bardzo dokładnie z nadmiaru płynu (powinna być sucha aby placki się nie rozwalały na patelni)
- Wymieszać razem startą marchew, odciśniętą cukinię, mąkę oraz jajka (opcjonalnie można dodać drobno posiekaną cebulkę). Dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Można doprawić pieprzem. Nie dodaję już soli, aby warzywa znowu nie puściły za dużo soku. Jeśli trzeba dodaję odrobinę soli już na talerzu.
- Rozgrzać łyżkę masła klarowanego na patelni i smażyć placki z obu stron na niezbyt dużej ilości tłuszczu (ja użyłam łącznie ok. 30 g masła klarowanego do usmażenia 16 placków – dodawałam ok. 10 g tłuszczu co drugą turę placków).
- Jogurt wymieszać z koperkiem, solą, pieprzem i łyżeczką musztardy czeskiej (ta jest najlepsza do tego sosu, ponieważ nie jest zbyt ostra)
- Placki podawać z przygotowanym dipem jogurtowym.
Z podanych składników wyszło mi 16 placków, gdzie 1 placek to tylko 70 kcal.
Wartość odżywcza 1 z 2 porcji (placki z + dip)
kCal | 600 |
Białko [g] | 28 |
Tłuszcz [g] | 28 |
Węglowodany [g] | 53,5 |