To jest jedno z tych dań, które mogłabym jeść bez opamiętania… Kolejny raz najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Wystarczy pokroić składniki, ewentualnie podgrzać i pyszny makaron „caprese” gotowy. Po prostu danie ekspresowe.
Makaron, pomidory, ser mozzarella i oliwki, to produkty, które zazwyczaj mam w domu, więc nawet w razie braku przygotowanego obiadu czy kolacji, mogę szybko przygotować ten pyszny makaron. Idealne danie obiadowe „na wynos”, dlatego że równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło. Chociaż ja polecam najbardziej przygotować porcję jak na zdjęciu i wrzucić na patelnię krótko przed podaniem. Ser się roztopi a pomidorki puszczą sok i zrobi się pyszny sos. Niestety nie udało mi się jeszcze zrobić zdjęcia tego dania w wersji na ciepło, bo za szybko znikało.
W przepisie podaje proporcje, które ja zawsze stosuje, ale możecie dopasować je do siebie i na pewno też wyjdzie pyszne. Poniższe składniki zakładają jedną dużą lub dwie małe porcje, ale jest za dobre żeby się zadowolić tą małą porcją…
Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje:
Składniki:
- 100 g makaronu (tym razem był akurat kukurydziany)
- 200 g pomidorów koktajlowych
- kulka sera mozzarella (125 g)
- łyżka oliwy z oliwek
- 40 g oliwek zielonych
- świeża bazylia ok. 20 listków
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
- Pomidory przekroić na pół.
- Oliwki przekroić na pół lub w mniejsze plasterki.
- Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
- Wymieszać pomidory z makaronem, oliwkami, serem, posiekaną bazylią.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy i skropić sokiem z cytryny
- Podawać na zimno lub bezpośrednio po podgrzaniu na patelni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA dużej porcji (ilości z przepisu):
kCal | 860 |
Białko [g] | 46 |
Tłuszcz [g] | 38 |
Węglowodany [g] | 75 |