Już sama nazwa tej owsianki brzmi podejrzanie… Pewnie snikersorzercy stwierdzą, że nazwanie tej owsianki SNIKERSEM jest lekkim nadużyciem, ale starałam się jak mogłam, żeby zrobić owsiankę, która będzie przypominała smak tego kultowego baton, ale jednocześnie nie będzie zawierała go w swoim składzie. Jest słodka, orzechowa, ma „karmel” i czekoladę, no więc snikers jak nic 😀 Jest bardzo sycąca a to za sprawą sporej ilości masła orzechowego, jednak trzeba przyznać, że biorąc pod uwagę stosunek ilości owsianki do wartości energetycznej, myślę że nie jest to idealny posiłek na dietę redukcyjną.
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 40 g masła orzechowego 100%
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 50 g daktyli
- odżywka białkowa (orzech, wanilia, snikers) – jakość i smak odżywki ma duży wpływ na smakowitość owsianki
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać wrzątkiem (ok. 150 ml), odstawić i zblendować aby powstał rzadki krem/sos (to jest ten „karmel” )
- Płatki owsiane ugotować na wodzie (ok. 400 ml – zależy jaką lubicie konsystencję).
- Kiedy płatki zmiękną odstawić aby lekko przestygły i dodać miarkę odżywki (waniliowa, orzechowa).
- Do owsianki wmieszać ok. 20 g masła orzechowego i łyżkę „karmelu daktylowego”i wylać porcję na talerz.
- Na talerzu udekorować owsiankę łyżką karmelu daktylowego, łyżeczką masła orzechowego i gorzką czekoladą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 2 porcji:
kCal | 543 |
Białko [g] | 26 |
Tłuszcz [g] | 22 |
Węglowodany [g] | 57 |