ciasto ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami w wersji FIT

Pogoda za oknem robi się prawdziwie jesienna, więc czas też na pyszne jesienne ciasto – PLEŚNIAK  ZE ŚLIWKAMI W WERSJI FIT ! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Pyszny kruchy spód, soczyste owoce i lekka beza. Może być przygotowywane z różnymi owocami lub w klasycznej wersji z dżemem lub powidłami.

W mojej wersji użyłam znacznie mniej cukru niż w tradycyjnym przepisie, mniej tłuszczu oraz zwykłą mąkę zastąpiłam mąką orkiszową. Ale… smakuje nadal wyśmienicie 🙂 Jeden kawałek (1 z 12 z tego przepisu)  ma 350 kcal, można powiedzieć, że nie jest to mało, ale to o ponad 100 kcal mniej niż z klasycznego przepisu. W sam raz na chłodne jesienne popołudnie 🙂

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami 

PRZEPIS NA PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI FIT:

Składniki: 

  • 900 g śliwek/ można użyć też powideł lub śliwek duszonych
  • 450 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 6 jajek
  • 90 g erytrolu
  • 90 g cukru
  • 150 g oleju kokosowego/masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • Mąkę wymieszaj z erytrolem, cynamonem i posiekanym schłodzonym tłuszczem (z olej kokosowy powinien być  w temperaturze pokojowej, bo po schłodzeniu jest baaaardzo twardy).  Zagniatać ciasto dodając po jednym żółtku (białka wbij do osobnej miski), aż powstanie masa podobna do konsystencji mokrego piasku. W razie gdyby masa była zbyt sucha dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 1:3. Większą część wyłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (ok. 1 cm wysokości), a drugą część odłóż na kruszonkę. Blaszkę z ciastem i ciasto na kruszonkę włóż do lodówki na min. 15 minut.
  • Śliwki umyj, usuń pestki i przekrój na pół.
  • Ułóż śliwki rozcięciem ku górze na spodzie ciasta.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno ciągle ubijając dodawaj łyżka po łyżce cukier. Ubijaj jeszcze ok. 2 min aż cukier się rozpuści, na koniec dodaj budyń i zmiksuj do połączenia składników.
  • Na śliwkach rozsmaruj bezę i posyp odłożonym kruchym ciastem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. 
  • Kroić dopiero po wystudzeniu.

ciasto ze śliwkami

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 12 porcji:

kCal 350
Białko [g] 9,2
Tłuszcz [g] 16,1
Węglowodany [g] 40,3