Pogoda za oknem robi się prawdziwie jesienna, więc czas też na pyszne jesienne ciasto – PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI W WERSJI FIT ! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Pyszny kruchy spód, soczyste owoce i lekka beza. Może być przygotowywane z różnymi owocami lub w klasycznej wersji z dżemem lub powidłami.
W mojej wersji użyłam znacznie mniej cukru niż w tradycyjnym przepisie, mniej tłuszczu oraz zwykłą mąkę zastąpiłam mąką orkiszową. Ale… smakuje nadal wyśmienicie 🙂 Jeden kawałek (1 z 12 z tego przepisu) ma 350 kcal, można powiedzieć, że nie jest to mało, ale to o ponad 100 kcal mniej niż z klasycznego przepisu. W sam raz na chłodne jesienne popołudnie 🙂
PRZEPIS NA PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI FIT:
Składniki:
- 900 g śliwek/ można użyć też powideł lub śliwek duszonych
- 450 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 6 jajek
- 90 g erytrolu
- 90 g cukru
- 150 g oleju kokosowego/masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 40 g proszku budyniowego waniliowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Mąkę wymieszaj z erytrolem, cynamonem i posiekanym schłodzonym tłuszczem (z olej kokosowy powinien być w temperaturze pokojowej, bo po schłodzeniu jest baaaardzo twardy). Zagniatać ciasto dodając po jednym żółtku (białka wbij do osobnej miski), aż powstanie masa podobna do konsystencji mokrego piasku. W razie gdyby masa była zbyt sucha dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 1:3. Większą część wyłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (ok. 1 cm wysokości), a drugą część odłóż na kruszonkę. Blaszkę z ciastem i ciasto na kruszonkę włóż do lodówki na min. 15 minut.
- Śliwki umyj, usuń pestki i przekrój na pół.
- Ułóż śliwki rozcięciem ku górze na spodzie ciasta.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno ciągle ubijając dodawaj łyżka po łyżce cukier. Ubijaj jeszcze ok. 2 min aż cukier się rozpuści, na koniec dodaj budyń i zmiksuj do połączenia składników.
- Na śliwkach rozsmaruj bezę i posyp odłożonym kruchym ciastem.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
- Kroić dopiero po wystudzeniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 12 porcji:
kCal | 350 |
Białko [g] | 9,2 |
Tłuszcz [g] | 16,1 |
Węglowodany [g] | 40,3 |