Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu: niskokaloryczna, z mąki pełnoziarnistej, pełna jabłek i korzennych przypraw. Pycha! Szarlotka jest bez dodatku tłuszczu, dzięki temu ma niewiele kalorii, jest lekka i puszysta. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z bloga Kingi Paruzel.
Co sprawia, że szarlotka jet dietetyczna? A no brak dodatku tłuszczu. Jedynym jego źródłem jest żółtko jaja. Zauważ, że cała szarlotka ma zaledwie 750 kcal, a jeden kawałek ma tylko 126 kcal. Dzięki temu, że ciasto ma mało kalorii możesz cieszyć się jego smakiem bez obaw o nadmiar spożytych kalorii, jak to bywa w przypadku klasycznej szarlotki.
Ponieważ główne składniki szarlotki to mąka pełnoziarnista, jaja i jabłka, możesz potraktować to ciasto nawet jak pełnowartościowy posiłek. Aby dietetyczna szarlotka mogła zastąpić sycący posiłek warto podać ją z dodatkowym źródłem białka. Na przykład w połączeniu z jogurtem naturalnym albo waniliowym jogurtem typu skyr, który ma wysoką zawartość białka. Takie połączenie będzie idealnym rozwiązaniem na pyszne śniadanie na słodko.
Dietetyczna szarlotka bez tłuszcz – składniki:
- obrane jabłka – 350 g
- cukier – 60 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (6 g)
- mąka pełnoziarnista pszenna/orkiszowa – 110 g
- jaja rozmiar L – 2 szt.
- mleko (u mnie owsiane) – 75 ml
- kardamon – 1/3 łyżeczki
- cynamon – 1 płaska łyżeczka
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Dietetyczna szarlotka bez tłuszcz – sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do temperatury 180*C z funkcją grzania góra-dół.
- Do misy miksera wrzuć: 2 jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Ucieraj mikserem przez ok. 5 minut.
- Obrane jabłka pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- Mąkę przesiej wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.
- Do masy z jajkami dodaj mleko i przesiana mąkę. Zmiksuj. Następnie dodaj część jabłek (kilka zostawić na ułożenie na górze) i delikatnie wymieszaj.
- Kolejno przygotowane ciasto przelej do przygotowanej formy i na wierzch wyłóż pozostałe jabłka.
- Piecz ok. 40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Przestudź ciasto zanim je pokroisz.
Dietetyczna szarlotka bez tłuszcz – wartość odżywcza 1 z 6 kawałków:
kCal | 126 |
Białko [g] | 5,5 |
Tłuszcz [g] | 2,75 |
Węglowodany [g] | 20 |