fit szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu

Dietetyczna szarlotka bez tłuszczu: niskokaloryczna, z mąki pełnoziarnistej, pełna jabłek i korzennych przypraw. Pycha! Szarlotka jest bez dodatku tłuszczu, dzięki temu ma niewiele kalorii, jest lekka i puszysta. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z bloga Kingi Paruzel.

Co sprawia, że szarlotka jet dietetyczna? A no brak dodatku tłuszczu. Jedynym jego źródłem jest żółtko jaja. Zauważ, że cała szarlotka ma zaledwie 750 kcal, a jeden kawałek ma tylko 126 kcal. Dzięki temu, że ciasto ma mało kalorii możesz cieszyć się jego smakiem bez obaw o nadmiar spożytych kalorii, jak to bywa w przypadku klasycznej szarlotki.

Ponieważ główne składniki szarlotki to mąka pełnoziarnista, jaja i jabłka, możesz potraktować to ciasto nawet jak pełnowartościowy posiłek. Aby dietetyczna szarlotka mogła zastąpić sycący posiłek warto podać ją z dodatkowym źródłem białka. Na przykład w połączeniu z jogurtem naturalnym albo waniliowym jogurtem typu skyr, który ma wysoką zawartość białka. Takie połączenie będzie idealnym rozwiązaniem na pyszne śniadanie na słodko.

dietetyczne ciasto z jabłkami

Dietetyczna szarlotka bez tłuszcz – składniki:

  • obrane jabłka – 350 g
  • cukier – 60 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (6 g)
  • mąka pełnoziarnista pszenna/orkiszowa – 110 g
  • jaja rozmiar L – 2 szt.
  • mleko (u mnie owsiane) – 75 ml
  • kardamon – 1/3 łyżeczki
  • cynamon – 1 płaska łyżeczka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Dietetyczna szarlotka bez tłuszcz – sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do temperatury 180*C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Do misy miksera wrzuć: 2 jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Ucieraj mikserem przez ok. 5 minut.
  3. Obrane jabłka pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  4. Mąkę przesiej wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy z jajkami dodaj mleko i przesiana mąkę. Zmiksuj. Następnie dodaj część jabłek (kilka zostawić na ułożenie na górze) i delikatnie wymieszaj.
  6. Kolejno przygotowane ciasto przelej do przygotowanej formy i na wierzch wyłóż pozostałe jabłka.
  7. Piecz ok. 40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Przestudź ciasto zanim je pokroisz.
dietetyczna szarlotka

Dietetyczna szarlotka bez tłuszcz – wartość odżywcza 1 z 6 kawałków:

kCal126
Białko [g]5,5
Tłuszcz [g]2,75
Węglowodany [g]20

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

Jeśli chcesz więcej inspiracji na zdrowe przepisy, chcesz dowiedzieć się więcej o diecie i zdrowym stylu życia, polub mój profil na instagramie i nasz funpage na Facebook’u.