Ten przepis ostatnio wyjątkowo przypadł nam do gustu i praktycznie co tydzień pojawia się w naszym menu, więc i tutaj nie mogło go zabraknąć. Kiedyś popisowym daniem był ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym ze słoika knorr, ale wersja domowego sosu słodko-kwaśnego zdecydowanie daje radę ! Przede wszystkim jest zdecydowanie zdrowsza, bez zbędnych dodatków i chemii (może ten keczup nie jest najlepszym produktem spożywczym, ale i ten można znaleźć dobrej jakości :)).
Składniki:
- 300 g warzyw na patelnię po chińsku
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g ryżu (basmati, jaśminowy)
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 60 g keczupu
- 40 g soku z cytryny
- łyżka miodu płynnego
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- łyżka oliwy do podsmażenia mięsa
- sezam do podania
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
- Mięso posiekaj i posyp przyprawą do mięs.
- Rozgrzej oliwę na patelni wrzuć mięso i kiedy będzie gotowe, dodaj do mięsa paprykę i warzywa na patelnię po chińsku.
- Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką (opcjonalnie dodaj szczyptę imbiru, curry i ostrej papryki)
- Keczup wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z cytryny (ja daję zazwyczaj 40 g soku z cytryny, ale można dać trochę mniej i później dodać wg upodobań) mąka ziemniaczaną oraz ok. 200 ml wody.
- Przygotowany sos wlej do warzyw z mięsem kiedy już warzywa będą gotowe.
- Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze więcej wody. Zazwyczaj należy dodać ok. 50 – 100 ml wody kiedy sos postoi i bardziej zgęstnieje.
- Podawaj z ryżem, posypane sezamem
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 2 dużych porcji* czyli 100 g ryżu + połowa sosu
kCal | 739 |
Białko [g] | 44 |
Tłuszcz [g] | 10 |
Węglowodany [g] | 109 |
Sprawdź przepisy na inne dania obiadowe: