kurczak slodko-kwasny

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

Ten przepis ostatnio wyjątkowo przypadł nam do gustu i praktycznie co tydzień pojawia się w naszym menu, więc i tutaj nie mogło go zabraknąć. Kiedyś popisowym daniem był ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym ze słoika knorr, ale wersja domowego sosu słodko-kwaśnego zdecydowanie daje radę ! Przede wszystkim jest zdecydowanie zdrowsza, bez zbędnych dodatków i chemii (może ten keczup nie jest najlepszym produktem spożywczym, ale i ten można znaleźć dobrej jakości :)).

kurczak slodko-kwasny

Składniki:

  • 300 g warzyw na patelnię po chińsku
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu (basmati, jaśminowy)
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 60 g keczupu
  • 40 g soku z cytryny
  • łyżka miodu płynnego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • łyżka oliwy do podsmażenia mięsa
  • sezam do podania

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Mięso posiekaj i posyp przyprawą do mięs.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni wrzuć mięso i kiedy będzie gotowe, dodaj do mięsa paprykę i warzywa na patelnię po chińsku.
  4. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką (opcjonalnie dodaj szczyptę imbiru, curry i ostrej papryki)
  5. Keczup wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z cytryny (ja daję zazwyczaj 40 g soku z cytryny, ale można dać trochę mniej i później dodać wg upodobań) mąka ziemniaczaną oraz ok. 200 ml wody.
  6. Przygotowany sos wlej do warzyw z mięsem kiedy już warzywa będą gotowe.
  7. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze więcej wody. Zazwyczaj należy dodać ok. 50 – 100 ml wody kiedy sos postoi i bardziej zgęstnieje.
  8. Podawaj z ryżem, posypane sezamem
kurczak slodko-kwasny
kurczak slodko-kwasny

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 z 2 dużych porcji* czyli 100 g ryżu + połowa sosu

kCal739
Białko [g]44
Tłuszcz [g]10
Węglowodany [g]109

Sprawdź przepisy na inne dania obiadowe: